Putyin: Amíg én vagyok az elnök, itt nem lesz melegházasság

Az orosz államfő az ország alkotmányának tervezett módosításával kapcsolatos ülésen elnökölt. A munkacsoportnak jogászok, aktivisták, politikusok, sportolók és a kultúra egyes szereplői is a tagjai. Több résztvevő is saját kezdeményezésekkel állt elő az ülésen, az egyikük például javasolta, hogy az alkotmányban egy férfi és egy nő házasságaként határozzák meg a család fogalmát.

Helyi sajtóbeszámolók szerint Putyin erre azt mondta, hogy ez sértené az egyedülálló szülők jogait, de azt mondta, továbbra is erősen ellenzi az azonos neműek házasságát. Azt mondta:

„Amíg én vagyok az elnök, itt nem lesz egyes számú szülő és kettes számú szülő. Anya és apa lesz.”

Putyin azt mondta, a változtatások csak akkor fognak hatályba lépni, ha az állampolgárok jóváhagyják azokat egy megerősítő népszavazáson.

Fotó: Alekszej Druzsinyin/Szputnyik/AFP

A Putyin által január 15-én előterjesztett, az alaptörvény 22 cikkét érintő csomag az orosz alkotmány nemzetközivel szembeni prioritásának meghirdetése mellett konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket és a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyát megváltoztató kezdeményezéseket is tartalmaz.

Sok szakértő szerint a kezdeményezések jelentős része azt célozza, hogy Putyin a 2024-ben lejáró elnöki mandátuma után is valamilyen formában megőrizhesse a hatalmát. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér