Budapest 59 milliárdot hívna le 2023-ig az Európai Beruházási Bank hitelkeretéből

gazdaság
2020 február 14., 06:15

Elkészült Budapest 2020-as költségvetése, melyről Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, a büdzséért felelős terület vezetője számolt be a Népszavának. Kiss szerint a fővárosnak nagyon kicsi a mozgástere, ezért inkább arra kell figyelniük, mire van pénz, kevésbé arra, mire van szükség. A tervezetet egyébként nyilvánosan elérhetővé teszik éppen akkor, amikor a képviselőknek is kiosztják, ezzel igyekeznek minden budapesti számára nyilvánvalóvá tenni, milyen megfontolások irányítják a tervezést, és rámutatni a kormányzat és a főváros között fennálló vitákra.

A főváros nem tervezi újabb kereskedelmi hitel felvételét, ezzel ugyanis kiszolgáltatná magát a kormánynak, miután kereskedelmi hitel felvételéhet kormányzati jóváhagyásra van szükség. Hitelre viszont szükség van, ugyanis évről évre drágább a főváros működtetése (idén 18 milliárddal kerül többe, mint 2019-ben), a főváros ezért az Európai Beruházási Bank 99 milliárdos hitelkeretéből megmarat kb. 59 milliárdot hívja le a következő 3 évben. Ez nem kereskedelmi hitel, ehhez nem kell kormányzati jóváhagyás.

A következő évek nagy fejlesztései a hármas metró felújításának befejezése és a Lánchíd felújítása, de költenek még útfelújításra, a Budapest Galéria költöztetésére, a Városháza Madách tér felőli homlokzatának, illetve szociális intézmények és idősotthonok a felújítására. A biodómra egyetlen forintot sem terveznek, de elkülönítettek 8,9 milliárdot a kormány és a főváros tervezett közös projektjeinek önrészére.

A 415 milliárdnyi kiadásból 148,5 megy fejlesztésekre, 260,4 működésre, 6,1 pedig hiteltörlesztésre.

Kiss arról is beszélt, hogy a kormány terve, hogy esetleg csökkentik az iparűzési adót, nagyon komoly lyukat verne a budapesti költségvetésbe, a főváros ugyanis tervez ezzel a pénzzel, ez az önkormányzatok legfontosabb bevétele. (Népszava)