Egy előkerült szexvideó miatt nem indult a párizsi polgármester-választáson a kormánypárt jelöltje

A Macron pártja által támogatott főpolgármester-jelölt, Benjamin Griveaux pénteken jelentette be, hogy nem indul a márciusi önkormányzati választáson, mivel pár napja szexuális tartalmú felvételek jelentek meg róla az interneten. 

Az aljas támadások után úgy döntöttem, hogy visszavonom a jelöltségemet a párizsi önkormányzati választásokon. A döntés sokba kerül nekem, de a prioritásaim egyértelműek. Első a családom, meg kell hogy értsék” – mondta Griveaux alig 48 órával azután, hogy az első felvételek megjelenten egy oldalon. 

Benjamin Griveaux és az Eiffel-torony. A torony bal oldalon.Fotó: JOEL SAGET/AFP

A 42 éves politikus a kezdetektől Macron legfőbb politikai szövetségesének számít, főpolgármester-jelöltsége előtt ő volt a kormány szóvivője. Párizs megszerzése az egy hónap múlva esedékes önkormányzati választásokon a kormánypárt egyik legfőbb célja. A szocialisták a jelenlegi polgármestert, Anne Hidalgót támogatják, de indul Macron pártjának korábbi képviselője, Cédric Villani is, aki pont azért indul függetlenként, mert a párt nem őt, hanem  Griveaux-ot jelölte. Villani egyébként igazi különlegesség a mai politikában: világhírű tudós ugyanis, 2010-ben megkapta az egyik legrangosabbnak számító matematikai díjat, a Fields-érmet. 

A szexvideót és Griveaux  szexuális tartalmú üzeneteit saját elmondása szerint egy orosz művész, Pjotr Pavlenszkij hozta nyilvánosságra, hogy „leleplezze Griveaux   álszentségét”, aki szerinte „folyamatosan a családi értékekről beszél, de közben az ellentétét teszi”. Pavlenszkij 2017-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy performance keretében felgyújtotta a francia jegybank egyik belvárosi fiókjának bejáratát, amiért egy év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Korábban pedig a Vörös térhez szögezte a heréit

A Köztársaság lendületben kormánypárt (LREM) most megpróbál új jelöltet találni a főpolgármester-választásra. (Guardian/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó