A Vörös térhez szögezte a heréit

KULTÚRA
2013 november 11., 10:01

Pjotr Pavlenszkij szerint Oroszország rendőrállam, ezért egy performanszt mutatott be a Vörös téren vasárnap.

Mezítelenül leült a Kreml falának közelébe a földre, és a macskakövek közé szögezte a saját heréjét. Így ült szétterpesztett lábakkal, hátratett kézzel, amíg a rendőrök nem jöttek érte.

Akciójáról így vallott az interneten:

"Az apátia, a politikai érdektelenség és a kortárs orosz társadalom fatalizmusának metaforája a meztelen művész, aki a Kreml járdájához szegelt heréit nézi."

A 29 éves szenpétervári művésznek nem ez az első öncsonkító akciója politikai értelemben. Amikor a Pussy Riot tagjait lecsukták, bevarrta a saját száját, szögesdróttal borította testét, és úgy ment egy kormányhivatal elé tüntetni. A mostani időzítés sem volt véletlen: nemzeti rendőrnap volt vasárnap Oroszországban. A performansz címe most az volt, hogy Fagy.

A férfira a rendőrök először takarót tettek, majd kiszabadították a heréjét és kórházba vitték. Utána pedig kihallgatták. (ibtimes)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.