Nem engedélyezte a szadai önkormányzat, hogy gokartpálya épüljön a Natura 2000-es terület mellett

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A lakosság ellenállását látva Szada önkormányzata úgy döntött, elutasítja annak a vállalkozónak az  ingatlan-átminősítési kérelmét, aki mintegy 13 hektár szántóföldet vásárolt fel a település külterületén, hogy ott  gokart- és autós ralikrosszpályát építsen. 

Az önkormányzat közlése szerint az 5400 fős településen 664 aláírás gyűlt össze papíron a beruházás ellen, de az online petícióból is az derült ki, hogy a lakosság túlnyomó többsége nem akar pályát. Főleg a zajhatásoktól tartottak, mivel a kijelölt terület csak  1,3 kilométerre fekszik a legközelebbi lakott területétől.

Az aláírók kérését, mely szerint szeretnék családjuk, gyermekeik és maguk nyugalmát, közvetlen környezetük értékeit jelen formájában megőrizni, mindenek felett tiszteletben kell tartanunk” - jegyezte meg a Facebookon Pintér Lajos polgármester.

Ugyanakkor figyelembe vették azt is, hogy a környező terület védett, Natura 2000 besorolású, aminek az állat- és növényvilágát hátrányosan érintené a várható zaj- és egyéb szennyezés.

Megjegyezték, hogy az engedély kiadásával felelőssé válna a beruházás megvalósulásában, ezáltal pedig a jogi és esetleges kártérítési következményeket egyetemlegesen viselnie kellene. A polgármester szerint a pálya miatt szűkebb környék érintett ingatlantulajdonosai közül sokan helyezték kilátásba, hogy jogi eszközökkel is megvédik birtokukat, tulajdonuk háborítatlanságát.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér