Több mint 84 millióba került kiküldeni 40 ezer rezsiutalványt a külföldi nyugdíjasoknak

84,3 millió forintba került kiküldeni 40 ezer, külföldön élő magyar nyugdíjasnak a nekik járó, összesen 361,9 millió forintnyi rezsiutalványt - derült ki a Magyar Államkincstárnak az Átlátszó adatigénylésére küldött válaszából. Az utalványokat egyébként csak Magyarországon tudják beváltani a nyugdíjasok, tehát, ha használni akarják, vagy haza kell hozniuk, vagy újból postára kell adniuk őket.

Az Államkincstár szerint ők összesen 40 ezer 219 darab „rezsiutalványt tartalmazó postai küldeményt” adtak fel külföldi címre, ebből 1752 darab nem kereste indokkal visszaérkezett Magyarországra.

A kormány az önkormányzati választások előtt döntött arról, hogy 2,6 millió nyugdíjasnak 9 ezer forintnyi, gáz- és villanyszámla kifizetésére fordítható utalványt ad. Ez az adófizetőknek 24 milliárd forintba került, a rezsiutalványt 2020. március 31-ig lehet felhasználni villany- és gázszámla kiegyenlítésére - emlékeztet az Átlátszó.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér