Könnygázfürdővel kedveskedett egy rendőr az Extinction Rebellion aktivistáinak egy francia reptéren

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A repülőforgalom csökkentését és a kerozin árának emelését követelve tüntetett az Extinction Rebellion maroknyi klímaaktivistája a Franciaországi Chambéry repterén szombaton. Az aktivisták karukat összekulcsolva, a földön ülve blokkolták a reptérre bevezető utat a közlekedők elől, mindaddig, amíg rendőrök nem érkeztek a helyszínre.

Ekkor az egyik rendőr könnygázzal kezdte fújni az aktivistákat, ami jól látszik  ezen az Extinction Rebellion Twitter oldalára posztolt videón:

Az aktivistákat ezután igazoltatták a rendőrök, majd a csapat megszavazta, hogy távozzanak a helyszínről. A rendőrök senki ellen nem intézkedtek.

A BBC azt írja, egy repülőjárat sem maradt ki a tiltakozás miatt, de az akció hatására nagyjából 7 kilométeres kocsisor alakult ki a repülőtérre vezető úton szombat délelőtt nagyjából 11 órakor. 

Az Extinction Rebellion egy 2018-ban alapított nemzetközi aktivista szervezet, fő célja, hogy minél több ország kormányánál kiharcolja a klímavészhelyzet kihirdetését, és ezzel együtt azonnali lépéseket a klímaváltozás mérséklésére. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!