Könnygázfürdővel kedveskedett egy rendőr az Extinction Rebellion aktivistáinak egy francia reptéren

A repülőforgalom csökkentését és a kerozin árának emelését követelve tüntetett az Extinction Rebellion maroknyi klímaaktivistája a Franciaországi Chambéry repterén szombaton. Az aktivisták karukat összekulcsolva, a földön ülve blokkolták a reptérre bevezető utat a közlekedők elől, mindaddig, amíg rendőrök nem érkeztek a helyszínre.

Ekkor az egyik rendőr könnygázzal kezdte fújni az aktivistákat, ami jól látszik  ezen az Extinction Rebellion Twitter oldalára posztolt videón:

Az aktivistákat ezután igazoltatták a rendőrök, majd a csapat megszavazta, hogy távozzanak a helyszínről. A rendőrök senki ellen nem intézkedtek.

A BBC azt írja, egy repülőjárat sem maradt ki a tiltakozás miatt, de az akció hatására nagyjából 7 kilométeres kocsisor alakult ki a repülőtérre vezető úton szombat délelőtt nagyjából 11 órakor. 

Az Extinction Rebellion egy 2018-ban alapított nemzetközi aktivista szervezet, fő célja, hogy minél több ország kormányánál kiharcolja a klímavészhelyzet kihirdetését, és ezzel együtt azonnali lépéseket a klímaváltozás mérséklésére. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér