Szél Bernadett feljelentést tett a Mátrai Erőmű eladása miatt

POLITIKA
2020 február 15., 11:53

A független országgyűlési képviselő az MTI-hez juttatta el közleményét, melyben arról ír, a Mátrai Erőmű adásvétele miatt tett feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

"A kormány egy pénzügyileg kivéreztetett, veszteséges, azonnali tőkepótlásra szorult, jelentős környezetvédelmi kötelezettségekkel terhelt erőmű-roncsot vett meg Mészároséktól ismeretlen áron. A rendelkezésre álló információk szerint a vásárlás mellett hangoztatott kormányzati érvek egyike sem reális. 

A vétel nem szolgálja az ellátásbiztonságot: az erőmű már tavaly is csak félgőzzel üzemelt és így is brutális veszteséget termelt, miközben a jelenleginél olcsóbban is lehet belföldön áramhoz jutni például az alacsony kihasználtsággal működő gázerőművekből. 

A jelenlegi kormányzati elképzelések a munkahelyek védelmét sem garantálják, mert szakértői előrejelzések szerint a vállalat már az idén is jelentős, középtávon pedig drasztikus leépítésekre kényszerül, függetlenül attól, hogy ki a tulajdonos.

Egy felelős kormány már most azon dolgozna, hogy megfelelő képzéssel és stratégiával biztonságos munkahelyeket garantáljon az ott élőknek, ezzel szemben az látszik, a kormány inkább palira akarja venni az adófizetőket.
A kormány egy leépülőben lévő, kötelezettségei miatt negatív pénzügyi értékű, már az első pillanatban súlyos tőkepótlásra szoruló létesítményt vásárolt ismeretlen áron az adófizetők terhére. Mindezek miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettem különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt."

Legutóbb pénteken, a hvg.hu újságírója szerette volna az erőmű eladásáról kérdezni Mészáros Lőrincet, aki nem válaszolt, és azt mondta az újságírónak, hogy "távolodjon el" tőle, majd perrel fenyegetett meg minden portált - így minket is - , akik lehozták a párbeszédrők készült hangfelvételt.