Kínából visszatelepülő cégeket lehetne bevonzani adócsökkentéssel a kamarai elnök szerint

gazdaság
2020 február 17., 10:35

Helyi iparűzési adókedvezmények mielőbbi bevezetését sürgeti Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Az adócsökkentéstől többek között azt reméli, hogy több, a termelését Kínából elhozó vállalat költözne Magyarországot.

Parragh szerint a koronavírustól független trend, hogy egyes nagyvállalatok visszahozzák a termelésüket Kínából Európába, Közép-Európa pedig az a térség, ahol először körülnéznek.

„Egy multinacionális vállalatnak mindegy, hogy Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában vagy hazánkban telepszik meg, amit vizsgál, az a befektetési környezet. Ezért fontos éppen most az iparűzési adó átalakítása”

- magyarázta Parragh.

Szerinte a helyi iparűzési adó csökkentésével akár 80-100 milliárd forint is a cégeknél maradhatna, de az önkormányzatok is jól járnának a változtatással az új beruházások nyomán befolyó pluszbevétel miatt.

A kormány tagjaiból és üzletemberekből álló Nemzeti Versenyképességi Tanács február elején tett le egy javaslatot a kormány elé, hogy csökkenteni kellene az önkormányzatoknak fontos bevételt jelentő helyi iparűzési adót (hipa). A javaslat lényege, hogy a vállalatok az értékcsökkentést és a kutatás-fejlesztésre fordított költségeik ötszörösét leírhassák az adóból. Az Index elemzése szerint ez bizonyos önkormányzatoknak különösen fájna, Budapest bevételeinek például több mint 60 százalékát teszi ki ez az adónem.

Parragh szerint azonban az adócsökkentés következtében növekvő beruházási kedv ellensúlyozná ezeket a veszteségeket. Hozzátette: az elmúlt három évben 200 milliárd forinttal növekedett a helyi iparűzési adóbevétel Magyarországon, ami a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek volt köszönhető.