Új művelettel ellenőrzi az EU a Líbiába tartó fegyvercsempészek útvonalait

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei egy új művelet létrehozásában állapodtak meg a háború sújtotta Líbiát érintő fegyverembargó hatékony ellenőrzése érdekében - jelentette be Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a külügyi tanács ülését követően hétfőn.

A főképviselő elmondta, hogy az embercsempész hálózatok felszámolása érdekében létrehozott Sophia uniós művelet mandátumának május végén esedékes lejáratával megszűnik. Reményét fejezte ki, hogy a Sophia művelet megszűnése elegendő biztosítékot jelent egy új, a fegyverembargó betartására összpontosító művelet létrehozására azon országok számára, amelyek szerint a tengeri műveletben részt vevő hajók jelenléte és tevékenysége a migráció újabb hullámait ösztönözheti.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter végül elmondta, hogy Ausztria mégsem vétózott, mert a misszió tisztán katonai, és nem humanitárius, ugyanis attól tartottak, hogy a járőröző hajók még több embert hoznak Európába. Az EU hajói a Földközi-tenger keleti részén ellenőrzik a gyanús hajókat, ahol a fegyvercsempészet nagy része lezajlik, és elkerülik az embercsempészek útvonalait. Ugyanakkor a nemzetközi jog szerint az EU hajóinak ki kell menteniük a tengerből a bajba jutottakat. 

Az új művelet légi, műholdas és tengeri eszközöket vesz igénybe. A misszió munkájában részt vevő hajók járőrözési területét a Líbiába tartó fegyverszállítmányok fő érkezési útvonala felé, keletre, Egyiptom irányába mozdítaná el. 

Borrell elmondta azt is, hogy néhány tagország kérésére a szövegben szerepelni fog, hogy amennyiben a műveletben részt vevő hajók menekülőket vennének fedélzetükre, a tagországok arról dönthetnek, hogy kivonják a hajókat a területről. Hozzátette, új művelet pontos részleteit meghatározó jogi szöveg kidolgozása még hosszú időt vesz igénybe. Vázlata leghamarabb a külügyi tanács következő, márciusi ülésére készülhet el.

Borrell szerint a művelet komoly kockázatokat hordoz magában. A fegyverkereskedelemmel gyanúsított hajókat ellenőrizni kell. Ha az EU erre nem lesz képes a tengereken, repülővel és közúton is cselekednie kell, ami különösen nehéz két szuverén állam határának. (Reuters/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér