Kirúgták, és feljelentik a szombathelyi önkormányzat médiacégének vezetőjét

POLITIKA
2020 február 18., 15:27

Az Ugytudjuk.hu azt írja, büntetőfeljelentést tesz a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője ellen a polgármester.

Szombathelyen 2019 elején a Fidesz-KDNP elvesztette a többségét, a baloldal pedig Halmágyi Miklóst szavazta meg a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetőjének. Az önkormányzati választáson az ellenzék jelöltje, Nemény András lett a polgármester. Az új önkormányzati testületben Horváth Gábor, a Szombathelyi Médiaközpont Kft. fideszes felügyelőbizottsági tagja a cég ellenőrzését kezdeményezte.

A Magyar Nemzet írt arról, hogy egy január 31-én lezárult a felügyelőbizottsági vizsgálat, aminek az anyaga szerint pénzügyi szabálytalanságok gyanúja merült fel a médiaközpontnál.

A médiacég bankkártyájának használati adatai alapján a vizsgálat megállapította:

  1. Halmágyi Miklós október 17-én a cég bankkártyájával rendezte az anyja temetését. Az így kifizetett 276 ezer forintot pár nappal később visszafizette.
  2. Ősszel Halmágyi egy siófoki wellnesshotelbe utazott, ahol egy állítólagos konferencián vett részt. A Vaol.hu-nak korábban Halmágyi a 88 ezer forintos számlát azzal indokolta, hogy egy 3 napos konferencián vett részt, amin a kormányfüggetlen országos online szerkesztőségek és vidéki önkormányzati médiumok képviselői vitatták meg az önkormányzati választások eredményeit. De a konferenciának sem a Magyar Nemzet, sem a Vaol, sem a hivatalos vizsgálatot végzők nem találták nyomát. A médiaközpont vezetője azt mondta: ez egy „informális konferencia” volt. Ráadásul az idegenforgalmi adó összege arról árulkodik, hogy Halmágyi valaki más hotelszámláját is fizette, pedig azt állította, egyedül volt ott.
  3. November 30-án Halmágyi ismét közpénzből fizetett ki egy 58 ezer forintos hotelszámlát a budapesti Hotel Palazzo Zichyben. Az ügyvezető egy Ottlik Géza életművével kapcsolatos konferenciára érkezett a hotelbe a médiaközpont kreatív igazgatónőjével. A kifizetést azzal indokolta, hogy az író vasi kötődése miatt érezte szükségét annak, hogy részt vegyen a rendezvényen.

A polgármester azt javasolja, a közgyűlés átmenetileg jelöljön ki egy megbízott ügyvezetőt, és az új ügyvezetőt pályázati úton válasszák meg. Közölte, hogy további javaslatokat is fog tenni a szombathelyi önkormányzati tulajdonú cégek pénzügyi átvizsgálására.