Trump korrupcióért elítélt politikusnak, bankárnak és rendőrnek is kegyelmet adott

bűnügy
2020 február 18., 21:59

Donald Trump amerikai elnök megváltoztatta Illinois volt kormányzójának a börtönbüntetését, és kegyelemben részesített más, csalásért és korrupcióért elítélt személyeket is.

Rod Blagojevichet, Illinois kormányzóját 2009-ben mozdították el a tisztségéből, majd 17 rendbeli bűncselekmény (köztük kenőpénz elfogadása, csalás, zsarolás és összeesküvés bűntette) miatt 14 évig tartó börtönbüntetést szabtak ki rá. Az egyik, különösen nagy felháborodást kiváltott cselekedete az volt, hogy pénzért kínálta azt a szenátusi posztot, amit korábban az elnökké választott Barack Obama töltött be.

Trump újságíróknak azt mondta, nem ismeri a 62 éves demokrata párti volt kormányzót, de megváltoztatja a börtönbüntetése mértékét, mert „8 évet már letöltött, és ez hosszú idő”.

Az elnöki döntés gyakorlatilag Blagojevich szabadon bocsátását jelenti. A döntést Illinois állam jelenlegi demokrata párti kormányzója, Jay Robert Pritzker ellenezte, míg más demokrata és republikánus személyiségek (például Jesse Jackson) támogatták.

A Blagojevichet érintő döntés mellett Donald Trump kegyelemben részesítette az értékpapír-hamisításért elítélt Michael Milken beruházási bankárt és Bernie Keriket, a New York-i rendőrség korábbi főnökét, akit adócsalásért és a hatóság félrevezetéséért ítéltek el. Kerik, aki korábban üzleti partnere volt Trump személyes ügyvédjének és szoros szövetségesének, Rudy Giulianinak, a Twitteren közleményben köszönte meg az elnöknek a kegyelmet. (MTI)

Kiemelt videóink