A horvát legfőbb ügyész abba bukott bele, hogy szabadkőműves

külföld
2020 február 19., 18:51

Benyújtotta a lemondását Drazen Jelenic horvát legfőbb ügyész, pár órával azután, hogy Drazen Bosnjakovic igazságügyi miniszter távozásra szólította fel arra hivatkozva, hogy Jelenic a szabadkőműves társaság tagja.

A miniszter azt mondta, hogy elfogadhatatlan, hogy a legfőbb ügyész tagja legyen egy ilyen civil szervezetnek, még akkor is, ha a törvények engedélyezték annak bejegyzését. A társaság működését máig számos titok övezi, akárcsak a tagjainak kilétét, ezért kockázatot jelent a legfőbb ügyész tevékenységére nézve – mondta.

Ha Jelenic nem mond le, a kormány felmenti tisztségéből – mondta a miniszter, aki szerint a kabinet nem tudott arról, hogy a 2018-ban megválasztott Jelenic tagja a szabadkőműves társaságnak.

Jelenic közleményben tudatta, hogy tiszta lelkiismerettel távozik az ügyészség éléről.

Drazen Jelenic horvát legfőbb ügyész
photo_camera Drazen Jelenic, a távozó horvát legfőbb ügyész Fotó: Al Jazeera Balkans/Youtube

Azt mondta, az első naptól kezdve büszkeséggel, elhivatottsággal, szakszerűen és tisztességgel végezte a munkáját, megőrizve az ügyészség függetlenségét. Szerinte a tagsága a szabadkőműves egyesületben semmilyen formában nem befolyásolta őt a kötelessége elvégzésében, de a vele kapcsolatos híresztelések lehetetlenné teszik, hogy továbbra is ellássa a feladatát.

A legfőbb ügyész körüli összeférhetetlenségi botrány azután robbant ki, hogy a Nacional horvát hetilap kedden arról írt, hogy Nikica Gabric horvát orvos – aki annak a zágrábi szabadkőműves páholynak a vezetője, aminek Drazen Jelenic is a tagja – megpróbált nyomást gyakorolni a legfőbb ügyészre, hogy akadályozza meg a lap legújabb számának megjelenését.

A Hina horvát hírügynökség előzményeket is feltáró tudósítása szerint a zágrábi rendőrség pénteken bűncselekmény gyanújával letartóztatta egy másik hetilap, a 7Dnevno főszerkesztőjét, annak helyettesét és igazgatóját. A vád szerint a gyanúsítottak azért, hogy ne jelenjenek meg cikkek a 7Dnevnóban Nikica Gabric szabadkőműves tagságáról, azt kérték az orvostól – aki egy magánklinikát működtet Zágrábban –, hogy az üresen maradó oldalakon hirdetést adjon fel, amiért 200 ezer kunát (9 millió forintot) követeltek. Gabric ezt elutasította, a cikksorozat így megjelent, a zsarolási szándékot pedig Gabric jelentette az ügyészségnek.

A Nacional a legújabb számában ezzel az üggyel foglalkozott, megjegyezve, hogy az egyik letartóztatott újságíró is szabadkőműves. A lap azt állította, hogy az ügyészség, aminek vezetője szintén szabadkőműves, azt sugallta a rendőrségnek, hogy lépjenek fel enyhébben a vádlottakkal szemben, ezért azok most szabadlábon védekezhetnek.

A legfőbb ügyész elismerte, hogy a zsarolási ügyet vizsgáló ügyészen keresztül a zágrábi orvos valóban azt kérte tőle, akadályozza meg a Nacional megjelenését, de ő ezt nem tette meg. „Meg kellett őriznem az eljárás jogszerűségét, és megegyeztem az ügyésszel, hogy nem teszünk lépéseket a magazin megjelenésének megakadályozására” – mondta Jelenic, beismerve, hogy tényleg tagja a szabadkőműves társaságnak, ahová 2 hónappal azelőtt lépett be, hogy 2018-ban megválasztották legfőbb ügyésznek. Azt mondta, az újságírók letartóztatásáról kizárólag a rendőrség döntött, az ügyészség nem befolyásolhatta, és nem is befolyásolta az ügyet. (MTI)