Az Európai Bizottság az adatok egységes piacának létrehozását tervezi

INTERNET
2020 február 19., 15:30

Terveket jelentett be az adatok egységes piacának létrehozására az új digitális stratégiájában az Európai Bizottság, ami azt várja, hogy a könnyebben hozzáférhető adatok abban is segítik a kontinens vállalatait, hogy felvegyék a versenyt amerikai és kínai riválisaikkal, például a mesterséges intelligencia terén.

„Létre fogjuk hozni az adatok egységes piacát, 4-6 milliárd eurónyi beruházást szeretnénk generálni az adatterek és a felhőinfrastruktúra terén”

– közölte Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke.

Az EU globálisan lemaradt a digitális innováció első hullámában, többek között a közösségi média, az online vásárlás és az okostelefonok területén, így fontos lenne megerősíteni a pozícióit, de ehhez az is engedhetetlen, hogy az európai cégek ne függjenek az amerikai és ázsiai vállalatok biztosította adatoktól.

Az Európai Bizottság reményei szerint a nagy ipari vállalatok által gyűjtött adatok jobb felhasználásával az EU-s vállalkozások az innováció következő hullámában ismét az élre törhetnének.

A stratégia lefektette a mesterséges intelligencia használatának világos és szigorú szabályait, amelyek érvényesítik a közösségi előírásokat a személyes adatok kezelése és a fogyasztóvédelem terén. A magas kockázatú területeken, a rendvédelemben, az egészségügyben vagy a közlekedésben ezen rendszereknek átláthatónak, nyomon követhetőnek kell lenniük.

Azt írták, a társadalom minden rétegének működőképes, emberközpontú, tisztességes és megbízható digitális átalakulást szorgalmaznak, ami emellett elősegíti a fenntartható fejlődést, élénkíti a gazdaságot, új lehetőségeket nyújt a cégeknek. A digitális technológia kulcsfontosságú eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a zöld gazdaságra való átállásban – írták.

A Bosch adatbányász projektjének központja a németországi Renningenben 2015. október 14-én.
photo_camera A Bosch adatbányász projektjének központja a németországi Renningenben 2015. október 14-én. Fotó: Christof Stache/AFP

Von der Leyen azt mondta:

„Új stratégiánk lefedi a főbb területeket: a kiberbiztonságot, a kritikus infrastruktúrákat, a digitális oktatást, a demokráciát és a médiát. A digitális Európának képviselnie kell a legfontosabb értékeinket, a nyitottságot, sokszínűséget, demokráciát.”

Margrethe Vestager digitális ügyekért felelős uniós biztos azt mondta: „A digitalizációból az élet minden területén származnak előnyök. Biztonságosabb közlekedés, alasonyabb károsanyag-kibocsátás, fejlettebb orvostudomány, ami a mesterséges intelligencia segítségével korai szakaszban képes felismerni a betegségeket.”

Thierry Breton belső piacért felelős biztos fontosnak nevezte, hogy az európai cégek hozzáférjenek az adatállományokhoz, és így európai értékeket teremtsenek. „Európának a digitalizációs verseny győztesének kell lennie” – mondta.

A stratégia irányelveket, keretrendszereket tartalmaz az adatok és a mesterséges intelligencia felhasználásáról, amiket most konzultációra bocsátanak. (MTI)