Zamárdi egyik parkjában gázolajat öntöttek több tucat fa tövébe

Gázolajat öntött Zamárdi egyik parkjában több tucat fa tövébe egy ismeretlen, a település polgármestere környezetkárosítás miatt feljelentést tett.

Csákovics Gyula (független) polgármester az MTI-nek elmondta, hogy szakértővel is bevizsgáltatták az Újszülöttek ligetének nevezett, kb. 400 m2-es, a Balatonhoz közeli területet. A szakember a talajmintákból a kőolajszármazékok megengedett határértékének 34-szeresét mutatta ki.

A polgármester beszámolt arról is, hogy 5 évvel ezelőtt már előfordult hasonló eset az akkor még csak pár éve kialakított Újszülöttek ligetében, ahová minden zamárdi újszülöttnek ültetnek egy-egy fát. A növényeket megrongálták, és akkor is gázolajat is öntöttek a fák tövébe. Teljes talajcserét kellett végrehajtani, majd új fákat ültettek. Az elmúlt hónapokban újra arra lettek figyelmesek, hogy pusztulni kezdett a park növényzete, ezért kezdeményezett talajvizsgálatot az önkormányzat.

Az erős északi szél miatt kiöntött Balaton vize fodrozódik Zamárdiban, a Szegfű utcában 2014. március 19-én.Fotó: Varga György/MTI

Ismét szándékosan megmérgezték a fáinkat, vélhetően azért, hogy megnőve ne zavarják majd a kilátást – mondta Csákovics Gyula, aki szerint újra kicserélik a talajt, pótolják a gyerekek fáit, és bekamerázzák a területet.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese közölte: a Siófoki Rendőrkapitányság környezetkárosítás miatt indított az ügyben eljárást. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér