A hanaui rasszista merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait

bűnügy
2020 február 20., 16:17

A német főügyészség a 43 éves Tobias R.-t gyanúsítja a 10 halálos áldozattal járó hanaui mészárlás elkövetésével. A német férfinak saját weboldala is volt, amin viszonylag aktív volt. Az oldalán már január 20-án megjelentetett egy dokumentumot „Üzenet az egész német népnek” címmel. Igaz, ebben még nem említette, hogy merényletet tervezne, de arra utalt, hogy amikor a szöveg megjelenik, akkor már nem lesz életben. Majd február 14-én megjelentetett egy kétperces videót, amiben különböző összeesküvés-elméleteket taglalt földalatti katonai bázisokról, a mainstream médiát bírálta és harcra szólított fel. Az volt az egyetlen videó a Youtube-csatornáján. Bár a támadás után, csütörtök délelőtt törölték a megosztóról, de addigra már több ezren megnézték, többen letöltötték, és terjedni kezdett.

A férfi szerda este 10 embert gyilkolt meg a hesseni Hanau városában. Este tíz körül lépett be a sisha bárba, és a tulajt kereste. Ahogy az üzletvezető megjelent, egyből fejbe lőtte, majd egy másik embert is lelőtt. Ezután átment néhány méterrel arrébb, a La Votre nevű helyre, ahol csak egy embert talált. Őt is lelőtte. Majd az utcán is tüzet nyitott egy fiatalra, őt is megölte. Mindegyik áldozat bevándorló hátterű volt.

photo_camera Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Nem sokkal később megjelent a rendőrség, de Tobias R. ekkorra elhajtott az autójával. A Kesselstadt nevű városrészbe tartott, ahol bement az Arena bárba, és tüzet nyitott a vendégekre. Öt embert megölt, legalább egyet pedig életveszélyesen megsebesített. Itt is a bevándorló hátterű vendégekre vadászott. 

photo_camera Fotó: Sonja Wurtscheid/dpa Picture-Alliance/AFP

Miután már kilenc embert megölt, hazament, ahol megölte a 72 éves anyját, aki ágyban feküdt, majd magával is végzett. A speciális egységek hajnali háromkor értek a lakására, ahol már csak a holttestét találták. A Spiegel információi szerint Tobias R. 72 éves apja sértetlen maradt. Őt kihallgatták. 

A lap szerint a férfi sportlövész volt, így a fegyvereit legálisan tarthatta. Több pisztolya volt, köztük 9 milliméter kaliberűek is. A hatóságok az előző évben tartottak nála ellenőrzést, de semmi feltűnőt nem találtak. 

Az eddig összeállt információkból arra lehet következtetni, hogy Tobias R.-t rasszista indítékok motiválták. A Süddeutsche Zeitung szerint videójában beszélt arról is, hogy bizonyos népeket meg kellene semmisíteni és a fehér bőrű emberek többet érnek. Az oldalán megjelent írásában bevallotta, hogy fiatalabb korábban is fantáziált már rasszista gyilkosságokról. Ugyanakkor arra nem utal semmi, hogy kapcsolatban lett volna azzal a kommentelői szubkultúrával, ami a christchurchi vagy az El Paso-i merénylőket motiválta. 

Az írásában egy külön fejezetet szentelt a nőknek. Sosem volt barátnője, az elmúlt 18 évben pedig azért nem jött össze senkivel, mert attól tartott, hogy megfigyelik. 

Az üldözési mánia egyébként visszatérő motívum az írásaiban. Úgy gondolta, hogy egy ismeretlen titkosszolgálat kémkedik utána, amely a gondolataiban is képes olvasni.A német főügyészség átvette a nyomozást, és terrorcselekményként kezeli. (Süddeutsche Zeitung/Spiegel)