Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban

A kötelességét teljesítette a német Carola Rackete tavaly nyáron, amikor az olasz kormány tiltása ellenére a lampedusai kikötőbe kormányozta a Sea Watch 3 mentőhajót. Ezt mondta ki csütörtökön az olasz legfelsőbb bíróság. 

Tavaly nyáron a Sea Watch nevű civil szervezet hajója több mint két hétig vesztegelt a tengeren, fedélzetén több mint 50 menekülttel. A hajót egyetlen ország sem volt hajlandó fogadni, így Rackete utasai testi épsége érdekében egy idő után úgy döntött, hogy kiköt a dél-olaszországi Lampedusában. Ebben az olasz kormány hajói sikertelenül próbálták megakadályozni őket, kikötés közben egy rendőrségi hajóval össze is ütköztek. A balesetben senki sem sérült meg, de veszélyes helyzet volt, utólag ezt Rackete is beismerte, és sajnálta, hogy így alakultak az események. 

Fotó: Horst Galuschka/dpa Picture-Alliance/AFP

A Sea Watch hajója, illetve Rackete ellen akkor rengeteg támadást intézett Olaszország akkori belügyminisztere, Matteo Salvini, aki mindenképpen szerette volna a német kapitányt börtönbe záratni.  A szélsőjobboldali politikus a közösségi oldalakon is rengeteget foglalkozott az üggyel, és felháborodva fogadta, amikor a szicíliai Agrigento vizsgálóbírója nem erősítette meg Rackete letartóztatását. Az illetékes bíró már akkor, tavaly nyáron azzal érvelt, hogy a kapitány kötelességét teljesítette. Elvetette azt is, hogy a Sea-Watch 3 kapitánya ellenállást tanúsított olasz katonai hajóval szemben, ahogyan ezt korábban az ügyészség megállapította. 

Most ezt erősítette meg a legfelső bíróság ítélete is. Rackete történetéről tavaly részletesen ebben a cikkünkben írtunk. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó