A kormány elkezdett dolgozni az elektromos rollerek szabályozásán

A bérelhető és bárhol otthagyható elektromos rollerek tavaly nyáron kezdték nagy tömegben elárasztani az utcákat. Ezzel leginkább az amúgy is zsúfolt járdákat foglalták el, így mind egy helyben állva, mind a gyalogosok között száguldozva is képesek idegesíteni a budapestieket. (Erre egyébként egy külön tematikus Insta-oldal is indult.) Úgy látszik, lassan a kormány is reagál a helyzetre. 

A legtöbb konfliktust az okozta, hogy a KRESZ alapján nem volt egyértelmű, hogy a 20-25 km/órával közlekedő e-rolleresek egyáltalán gyalogosnak minősülnek-e, míg tavaly novemberben a belügyminiszter ki nem mondta, hogy „az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni”. Vagyis elvileg nem közlekedhetnének velük a járdán, a gyalogosok között. De az a miniszteri válaszból is kiderült, hogy a szabályozást egyértelműsíteni kell. Közben több belvárosi kerületnek is korlátozásokat kellett bevezetnie az utcákon szétdobált rollerek miatt. 

Fotó: Limetemető/Instagram

Most a jobbikos Farkas Gergely kérdésére, hogy mikorra várható az e-rollerekre vonatkozó széles körű szabályozás, Schanda Tamás államtitkár azt válaszolta:

„Az elektromos meghajtású rollerek közúti forgalomba történő részvételére vonatkozó szabályozás előkészítése megkezdődött.”Hozzátette, hogy az előkészítés során az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyeztet az érintett szakmai és társadalmi szervezetekkel is.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó