A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai kerettantervbe

oktatás
2020 február 21., 16:38
comments 362

„A tanáriban böngésztük az újonnan megjelent Kerettantervet” - írja olvasónk, és nem hiába böngésztek, mert a 7-8. osztályosok számára a kémiaórán ősztől javasolt tevékenységek között meg is találták az újszerű oktatás egyik alapkövét.

„A pálinkafőzés tanulmányozása videofilm segítségével, a folyamat értelmezése”

Előtte „a víz vagy vörösbor desztillációjának bemutatása, a desztilláció folyamatának értelmezése” a javasolt tevékenységek listáján.

A kémiai kerettantervet azzal vezetik fel, hogy az „oktatás minden szakaszában törekedni kell az élményszerűségre, a tanulók számára releváns és érdekes problémák kémiai vonatkozásainak bemutatására, a gyakorlatban használható tudás elsajátításának fontosságára”. 

Ebben nincs hiba. A szöveg ezzel folytatódik:

„Az élményközpontú tanításnak arra kell összpontosítania, hogy a tanulók tudatába beépüljön: a kémiai ismeretek szükségesek az élőlényekben zajló folyamatok megértéséhez, a mindennapokban használt tárgyaink előállításához, feladata a tudatos vásárlási és anyagfelhasználási szokások kialakítása, az egészségvédelemhez és az élhető környezet megóvásához szükséges ismeretek és szemlélet biztosítása.”

Átnéztünk a 7-8. osztályosok biológia kerettantervébe, ott az alkohol és a pálinka egészségre gyakorolt hatásáról nincs szó. Biztosan azért, mert ez nem jelentős probléma Magyarországon. 

Miután az Orbán-kormány 2010-ben egyik első intézkedésével legalizálta az otthoni pálinkafőzést, az iskolában tanultak ősztől már valódi családi programokban jöhetnek elő. Boltban vagy kocsmában ennyi idősen úgysem vehetnek pálinkát a gyerekek.

photo_camera Házi pálinkakészítő Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

2018-ban egyébként kénytelen volt kiadni egy ajánlást a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke „több, az elmúlt években történt tragédia és baleset” miatt is. Mint írták, „a párlatfőzés amennyi örömöt, annyi veszélyt is jelenthet, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt”.  Alcímek: 

  • Fulladásos halált okozhat a párlatfőzés
  • Robbanás- és égésveszély a lepárlásnál
  • Kellő szakértelem nélkül ne fogjunk hozzá!

Saját videós ajánlatunk pálinkafőzés témában:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.