Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit

A Párbeszéd két országgyűlési képviselője, Mellár Tamás és Tordai Bence az inflációról és a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájáról szeretett volna információkat kapni a jegybanktól, egy látogatás keretében. Nem rajtaütésszerűen, előbb levélben fordultak Matolcsy György MNB-elnökhöz, hogy egyeztessenek időpontot.

A február 7-én elküldött levelükre február 20-án válaszolt Matolcsy. Ebben azt írja a jegybank elnöke, hogy tudja, „az állami szervek kötelesek a képviselőket a megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni, ennek megfelelően a képviselő valamennyi közigazgatási szerv, közintézet és közintézmény vezetőjétől előzetesen egyeztetett módon tájékoztatást kérhet".

De a látogatás mégsem jöhet össze, mert - mint a hvg cikkéből kiderül - Matolcsy attól tart, hogy a két képviselő látogatása „aránytalan sérelmet” okozna a „rendeltetésszerű működésben”. Ezért a képviselők inkább írásban tegyék fel a kérdéseiket. 

A Párbeszéd erre Facebookon így reagált

„Tisztelt Matolcsy úr! Bár nehezen értjük, hogy néhány dokumentum elolvasása és főosztályvezetőkkel megejtendő, félórás beszélgetés milyen sérelmet okozna a rendeltetésszerű működésben, reakcióját megértjük, hiszen lassan semmire sem sikerül értelmes választ adnia. Az infláció és az euróárfolyam ön fölött is elszállt, ahogyan az idő is.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér