Vészhelyzetről beszél a dél-koreai miniszterelnök, miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus

"Vészhelyzetként" jellemezte a koronavírusjárvány fejleményeit Csung Szjekjun (Chung Sye-kyun) dél-koreai miniszterelnök. Az országban pénteken újabb 52 fertőzést jelentettek a csütörtöki 53 megerősített eset után. Így pénteken már 156 fertőzöttet tartanak nyilván Dél-Koreában, mely így a világon a harmadik legnagyobb járványgóc lett a kínai Hupej tartomány és a Jokohama partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjáró után.

Fertőtlenítő gázzal fújják be a Shincheonji gyülekezet daegui templomát. A felekezet 400 tagja mutatja koronavírus-fertőzés tüneteit, pénteken 39 tagjuknál tesztekkel is kimutatták a fertőzést.Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Ez hamar változhat. A pénteken azonosított 52 fertőzöttből 39-en egy helyi keresztény gyülekezethez tartoznak Daegu városában. A Shincheonji nevű gyülekezet több mint négyszáz tagjánál jelentkeztek tünetek péntekig, vagyis várhatóan a hivatalosan is megerősített esetek száma meredeken növekedhet a következő napokban. A feltételezések szerint amúgy ez a gyülekezet lehet a járvány góca, egy 61 éves hívük lehetett az első beteg, nála a múlt héten mutatták ki a fertőzést a tesztek.

A dél-koreai kormány azt a két várost, ahonnan a megbetegedéseket jelezték - Daegu mellett a szomszédos Cheongdóból is jelentettek már eseteket - "különleges ápolási övezetté" nyilvánította. A BBC jelentése szerint péntekre kiürült a 2,5 milliós Szöultól 300 kilométerre lévő nagyváros utcái. A miniszterelnök tájékoztatása szerint a kormány ágyakkal, orvosi ellátmánnyal és egészségügyi személyzettel készül, egyben arra figyelmeztetett, hogy immár helyben is terjed a járvány. "Ezidáig arra fókuszáltunk, hogy megakadályozzuk a fertózés behordását. Mostantól a kormány a vírus országon belüli terjedésének megakadályozására koncentrál" - mondta.

Az egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a hatóságok engedélye alapján a kórházak elkülöníthetik a légúti megbetegedésben szenvedőket, ettől a járvány terjedésének megakadályozását remélik a kórházakon belül.

Kínában a pénteki állás szerint 2236 halálos áldozatot követelt eddig a járvány, amiben több mint 75 ezren fertőződtek meg. Világszerte is már ezer felett jár a fertőzések száma, ebből több mint hatszázan a Jokohama partjainál veszteglő Princess Diamond óceánjáró utasai.

A hajó utasainak története jól mutatja, miért is nehéz megakadályozni a covid-19-re keresztelt járvány terjedését: pénteken több mint 150 ausztrál utast menekítettek ki a hajó fedélzetéről, miután két hét elteltével se mutatták ki náluk a fertőzést a tesztek. Ám amikor a gépük leszállt Darwinban, ahol további két hét karantén vár rájuk, már hat utas jelezte, hogy tünetei vannak, közülük kettő bizonyosan fertőzött is. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér