Vészhelyzetről beszél a dél-koreai miniszterelnök, miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus

külföld
2020 február 21., 05:23

"Vészhelyzetként" jellemezte a koronavírusjárvány fejleményeit Csung Szjekjun (Chung Sye-kyun) dél-koreai miniszterelnök. Az országban pénteken újabb 52 fertőzést jelentettek a csütörtöki 53 megerősített eset után. Így pénteken már 156 fertőzöttet tartanak nyilván Dél-Koreában, mely így a világon a harmadik legnagyobb járványgóc lett a kínai Hupej tartomány és a Jokohama partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjáró után.

Fertőtlenítő gázzal fújják be a Shincheonji gyülekezet daegui templomát. A felekezet 400 tagja mutatja koronavírus-fertőzés tüneteit, pénteken 39 tagjuknál tesztekkel is kimutatták a fertőzést.
photo_camera Fertőtlenítő gázzal fújják be a Shincheonji gyülekezet daegui templomát. A felekezet 400 tagja mutatja koronavírus-fertőzés tüneteit, pénteken 39 tagjuknál tesztekkel is kimutatták a fertőzést. Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Ez hamar változhat. A pénteken azonosított 52 fertőzöttből 39-en egy helyi keresztény gyülekezethez tartoznak Daegu városában. A Shincheonji nevű gyülekezet több mint négyszáz tagjánál jelentkeztek tünetek péntekig, vagyis várhatóan a hivatalosan is megerősített esetek száma meredeken növekedhet a következő napokban. A feltételezések szerint amúgy ez a gyülekezet lehet a járvány góca, egy 61 éves hívük lehetett az első beteg, nála a múlt héten mutatták ki a fertőzést a tesztek.

A dél-koreai kormány azt a két várost, ahonnan a megbetegedéseket jelezték - Daegu mellett a szomszédos Cheongdóból is jelentettek már eseteket - "különleges ápolási övezetté" nyilvánította. A BBC jelentése szerint péntekre kiürült a 2,5 milliós Szöultól 300 kilométerre lévő nagyváros utcái. A miniszterelnök tájékoztatása szerint a kormány ágyakkal, orvosi ellátmánnyal és egészségügyi személyzettel készül, egyben arra figyelmeztetett, hogy immár helyben is terjed a járvány. "Ezidáig arra fókuszáltunk, hogy megakadályozzuk a fertózés behordását. Mostantól a kormány a vírus országon belüli terjedésének megakadályozására koncentrál" - mondta.

Az egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a hatóságok engedélye alapján a kórházak elkülöníthetik a légúti megbetegedésben szenvedőket, ettől a járvány terjedésének megakadályozását remélik a kórházakon belül.

Kínában a pénteki állás szerint 2236 halálos áldozatot követelt eddig a járvány, amiben több mint 75 ezren fertőződtek meg. Világszerte is már ezer felett jár a fertőzések száma, ebből több mint hatszázan a Jokohama partjainál veszteglő Princess Diamond óceánjáró utasai.

A hajó utasainak története jól mutatja, miért is nehéz megakadályozni a covid-19-re keresztelt járvány terjedését: pénteken több mint 150 ausztrál utast menekítettek ki a hajó fedélzetéről, miután két hét elteltével se mutatták ki náluk a fertőzést a tesztek. Ám amikor a gépük leszállt Darwinban, ahol további két hét karantén vár rájuk, már hat utas jelezte, hogy tünetei vannak, közülük kettő bizonyosan fertőzött is. (Via BBC)