A Fidesz-KDNP kedden már meg is szavazhatja a börtönviszonyok miatti kártérítések felfüggesztését

parlament
2020 február 23., 08:31

Az Országgyűlés háromnapos üléssel folytatja a munkáját a következő két hétben. A képviselők kedden szavazhatnak a kormány azon javaslatáról, ami azonnali hatállyal felfüggesztené a börtönviszonyok miatti kártalanítások kifizetését.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd interpellációkkal és azonnali kérdésekkel folytatódik.

A parlament kedd reggel 9 órakor a kommunista diktatúrák áldozataira történő emlékezéssel kezdi a munkáját. Az Országgyűlés ekkor szavaz a kormány börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélésekkel szembeni javaslatáról.

Az igazságügyi miniszter a javaslat általános vitájában azt mondta, a kormány célja, hogy megállítsa a mára többmilliárdos iparággá váló „börtönbizniszt”. Varga Judit közölte, hogy a börtönviszonyok miatti kártalanítások azonnali felfüggesztése után a nemzeti konzultáció eredménye alapján olyan új szabályozást alkotnak, ami megszünteti az eddigi igazságtalan gyakorlatot, és elsődlegesen az áldozatok, a sértettek és hozzátartozóik érdekeit helyezi előtérbe.

A határozathozatalok után 8 javaslat általános vitáját folytatják le. Egyebek mellett terítékre kerül a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók védelmére irányuló európai polgári kezdeményezését támogató határozati javaslat is, amit egyszerre jegyeznek kormánypárti, jobbikos, MSZP-s és LMP-s képviselők.

Az Országgyűlés ülése március 2-án, hétfőn kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget. (MTI)