Az iráni ajatollah szerint a külföldi média el akarta tántorítani a szavazókat a választástól a koronavírus-veszély eltúlzásával

Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető vasárnap azzal vádolta meg a külföldi médiát, hogy el akarta tántorítani a szavazókat a február 21-i parlamenti választáson való részvételtől a koronavírus-veszély eltúlzásával.

„A propaganda néhány hónappal korábban kezdődött, és a voksolás közeledtével - különösen az utolsó két napban fokozódott” – írta a honlapján Hamenei. A legfelsőbb vezető szerint a külföldi hírforrások a koronavírus-járványt használták fel céljaik elérésére. Hamenei megköszönte, hogy mindezek ellenére az irániak nagy számban vettek részt a választáson.

Iránban két nappal a választás előtt jelentették az első koronavírusos megbetegedést. Azóta hatan haltak meg a fertőzésben, a legtöbben a vírus gócpontjának számító Kínán kívül. Az iszlám köztársaság hivatalos adatai szerint 28-an fertőződtek meg a Covid-19-cel legalább négy városban, köztük a fővárosban, Teheránban, ahol több gyógyszertár kifogyott a maszkokból és a kézfertőtlenítőkből. Több iskola bezárt, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A hatóságok focimeccseket töröltek, és a mozik is felfüggesztették a vetítést. A teheráni metrót fertőtlenítették.

A pénteki parlamenti választás végleges eredménye egyelőre várat magára, és a részvételi arányt sem közölték a hatóságok. Egy belügyminisztériumi vezető szerint a hadsereg elitegységével, a Forradalmi Gárdával kapcsolatos listák vezettek a fővárosban.

Szakértők szerint az alacsony részvételi arány a politikai rendszerrel való elégedetlenség jeleként értelmezhető. Irán több válsággal küzdött az elmúlt években. Novemberben országszerte kormányellenes tüntetések voltak, és az amerikai szankciók nehéz helyzetbe hozták az iráni gazdaságot.

Ali Hámenei ajatollah az iráni légierő vezetői előtt 2015. február 8-án.Fotó: khamenei.ir/AFP

A közel 58 millió választónak korlátozott lehetőségei voltak, miután több mint 7000 – többségében mérsékelt – jelöltet kizártak. Köztük volt az iráni parlament 90 képviselője, akik az újraválasztásukért indultak volna. A jelöltek listáját, ahogy a parlament által hozott törvényeket is, az Őrök Tanácsának kell jóváhagynia. A testület még soha nem törölt ennyi politikust a jelöltlistáról.

A közel-keleti országban a törvényhozó hatalmat az egykamarás, 290 tagú Medzslisz-e Sura-e Iszlami (Iszlám Tanácskozó Gyűlés) gyakorolja, aminek a 285 tagját közvetlenül, négy évre választják, a maradék öt képviselői helyet a kisebbségeknek tartják fenn. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér