Bernie Sanders győzött Nevadában

külföld
2020 február 23., 05:57
photo_camera Fotó: Drew Angerer/AFP

Nevada államban folytatódtak a Demokrata párti előválasztások, egy újabb kaukusz rendszerű szavazással. Iowáwal ellentétben viszont az eredmény itt máris egyértelmű: Bernie Sanders győzött.

A szavazókörök több mint 50 százalékának feldolgozása után a megszerezhető delegáltak 46,6 százalékát vitte el. A második Joe Biden 19,2 százalékkal, harmadik Pete Buttigieg 15,4 százalékkal, negyedik Elizabeth Warren 10,4 százalékkal. (Mike Bloombergre Nevadában még nem lehetett szavazni, ő később száll be.)

Sanders ezzel egyértelműen megerősítette vezető helyét az elnökjelöltségért folyó versenyben.

„Nevadában, New Hampshire-ben és Iowában megmutattuk, hogy az önkénteseink készek több százezer ajtón is bekopogtatni. Egyetlen kampánynak sincs ilyen mozgalma” - mondta győzelmi beszédében.

A kifejezetten fehér többségű Iowa és New Hampshire után kérdés volt, hogyan szerepelnek majd a jelöltek a lényegesen sokszínűbb Nevada államban. Sandersre a felmérések szerint a latino szavazók 54 százaléka voksolt, amit 40 százalékponttal több, mint az ebben a kategóriában második helyezett Pete Buttigieg eredménye, írja a CNN. Sanders nyert a fehér szavazók között is, az első felmérések szerint a fekete szavazók között ugyanakkor Joe Biden volt a legnépszerűbb.

A fiatalok között elsöprő volt Sanders sikere, a 30 alattiak 66 százaléka szavazott rá.„Olyan többgenerációs, többféle etnikai csoportból álló koalíciót hoztunk össze, ami nemcsak Nevadában nyer, hanem az egész országot fel fogja forgatni”, mondta Sanders.

photo_camera Fotó: Drew Angerer/AFP

Nevada az első állam, ahol Joe Biden kampánya életjeleket mutatott: második helye után kampányfőnöke, Greg Schultz arról beszélt, „a Biden-visszatérés most kezdődik”. Ezzel együtt az egyelőre nem világos, kit lehet leginkább második helyezettnek nevezni a versenynek ezen a pontján Sanders mögött, vagy másképp fogalmazva, nem világos, ki a legerősebb centrista jelölt a demokratikus szocialista Bernie Sanders mögött.

Jövő hétvégén Dél-Karolinában folytatódik az előválasztás, aztán március harmadikán jön a szuperkedd, amikor egyszerre szavaznak 14 államban, és ami után könnyen el is dőlhet, ki lesz a Demokrata párti elnökjelölt.