Bernie Sanders győzött Nevadában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Fotó: Drew Angerer/AFP

Nevada államban folytatódtak a Demokrata párti előválasztások, egy újabb kaukusz rendszerű szavazással. Iowáwal ellentétben viszont az eredmény itt máris egyértelmű: Bernie Sanders győzött.

A szavazókörök több mint 50 százalékának feldolgozása után a megszerezhető delegáltak 46,6 százalékát vitte el. A második Joe Biden 19,2 százalékkal, harmadik Pete Buttigieg 15,4 százalékkal, negyedik Elizabeth Warren 10,4 százalékkal. (Mike Bloombergre Nevadában még nem lehetett szavazni, ő később száll be.)

Sanders ezzel egyértelműen megerősítette vezető helyét az elnökjelöltségért folyó versenyben.

„Nevadában, New Hampshire-ben és Iowában megmutattuk, hogy az önkénteseink készek több százezer ajtón is bekopogtatni. Egyetlen kampánynak sincs ilyen mozgalma” - mondta győzelmi beszédében.

A kifejezetten fehér többségű Iowa és New Hampshire után kérdés volt, hogyan szerepelnek majd a jelöltek a lényegesen sokszínűbb Nevada államban. Sandersre a felmérések szerint a latino szavazók 54 százaléka voksolt, amit 40 százalékponttal több, mint az ebben a kategóriában második helyezett Pete Buttigieg eredménye, írja a CNN. Sanders nyert a fehér szavazók között is, az első felmérések szerint a fekete szavazók között ugyanakkor Joe Biden volt a legnépszerűbb.

A fiatalok között elsöprő volt Sanders sikere, a 30 alattiak 66 százaléka szavazott rá.„Olyan többgenerációs, többféle etnikai csoportból álló koalíciót hoztunk össze, ami nemcsak Nevadában nyer, hanem az egész országot fel fogja forgatni”, mondta Sanders.

Fotó: Drew Angerer/AFP

Nevada az első állam, ahol Joe Biden kampánya életjeleket mutatott: második helye után kampányfőnöke, Greg Schultz arról beszélt, „a Biden-visszatérés most kezdődik”. Ezzel együtt az egyelőre nem világos, kit lehet leginkább második helyezettnek nevezni a versenynek ezen a pontján Sanders mögött, vagy másképp fogalmazva, nem világos, ki a legerősebb centrista jelölt a demokratikus szocialista Bernie Sanders mögött.

Jövő hétvégén Dél-Karolinában folytatódik az előválasztás, aztán március harmadikán jön a szuperkedd, amikor egyszerre szavaznak 14 államban, és ami után könnyen el is dőlhet, ki lesz a Demokrata párti elnökjelölt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér