Áprilisban kezdődhet a koronavírus elleni védőoltás klinikai tesztje az USA-ban

A kép csak illusztráció, egy a koronavírussal foglalkozó marburgi kutató látható rajtaFotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance/AFP

Oltóanyagot fejlesztett egy amerikai gyógyszergyártó a koronavírus ellen. A Moderna Inc. biotechnológiai cég fejlesztette vakcina nem csupán a jelenleg világjárvánnyal fenyegető új típusú koronavírus ellen lehet hatékony, hanem a SARS és a MERS betegségeket okozó változatok ellen is, mivel az oltóanyag ezek fehérjéinek szerkezeteit másolja.

A Moderna a kormányzati Allergia és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetével (NIAID közösen fejlesztette az oltóanyagot, amely a természetes fertőzést utánozva stimulál erőteljes immunválaszt.

A vakcina klinikai tesztelése áprilisban kezdődhet, az első fázisban 20-25 egészséges önkéntest vonnak be. Az első eredményeket július-augusztusra várják, széles körben leghamarabb jövőre alkalmazhatják. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér