232 szexrabszolgát és kényszermunkást szabadítottak ki Nigerben, közülük 46 gyerek volt

bűnügy
2020 február 26., 19:57

A nigeri rendőrség 232 szexrabszolgát és kényszermunkást szabadított ki bűnözők markából egy nagyszabású akció során a nyugat-afrikai ország fővárosában, Niameyben.

Az Interpol közölte, hogy a kiszabadított áldozatok között 46 gyerek is volt (a legfiatalabbak 10 éves lányok), akiket szállókban és nyomornegyedekben kényszerítettek prostitúcióra. A fiatalok jelentős része nigeri állampolgár.

180 ghánai férfit az interneten meghirdetett állásokkal kecsegtették a bűnözők, de amikor megérkeztek Nigerbe, elvették irataikat, megfosztották őket szabadságuktól és kényszermunkára fogták őket. Voltak olyanok is, akiket a családjuktól ragadtak el, és arra kényszerítettek, hogy buszmegállókban és piacokon kéregessenek.

A rendőrség 18 feltételezett embercsempészt is őrizetbe vett.

A Sarraounia fedőnevű műveletben január végén 10 nap alatt sorozatban hajtottak végre rajtaütéseket több mint száz rendőrrel, az Interpol közreműködésével.

„Észben kell tartanunk, hogy azért akartak munkát találni, hogy családjaikat támogassák, de aztán hirtelen rabszolgasorba kerültek” – mondta Stephen Kavanagh, az Interpol rendőri szolgálatának vezérigazgatója a Reutersnek. „A Sarraounia művelet különböző bűnszervezeteket és csempészútvonalakat tárt fel” – közölte Barka Dankassoua nigeri rendőrfőnök.

Niger forrása és egyben tranzitországa az afrikai emberkereskedelemnek az országon áthaladó rengeteg migráns miatt.

Niamey 2016-tól az EU nyomására keményen fellép az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében, de ez a kizsákmányolás fokozottabb veszélyének teszi ki a migránsokat, akik rá vannak kényszerülve, hogy titokban – embercsempészek segítségével – keljenek át az országon. (MTI)