EU-s adatbázissal vetnének véget a strómanok világának

A HVG arról írt, hogy EU-s irányelv szerint jövő tavasztól egységes, közös adatbázisból, az interneten lehet majd megtudni a gazdasági társaságok vagy bizalmi vagyonkezelők, illetve alapítványok mögött álló végső tulajdonosok kilétét. A cél, hogy az EU-ban ne rejtőzködhessenek a cégek és vagyonok tényleges gazdái (például politikusok, kábítószer-kereskedők vagy terroristákat támogató emberek).

Az adatbázisba azoknak az adatai kerülnek be, akik legalább 25 százalékban tulajdonosai egy szervezetnek, illetve érdemben befolyásolják benne a döntéshozatalt. Ha ilyen személyt nem találni, mert mondjuk állami cégről vagy akár több száz kistulajdonosról beszélünk, az ügyvezetők számítanak „tényleges tulajdonosnak” – írja a lap.

Csakhogy az irányelvet a tagállamoknak 2020. január 10-ig kellett átültetniük a saját belső jogrendszerükbe, eddig már a cégek tényleges tulajdonosait tartalmazó adatbázist is fel kellett volna állítaniuk (bizalmi vagyonkezelőknél és a vagyonkezelő alapítványoknál március 10-ig).

A HVG azt írja, itthon az első adatbázis sincs még meg, és az EU-s határidőhöz képest egy évvel távolabbra került a céldátum is. A pénzmosás megelőzésére vonatkozó törvény kapcsolódó rendelkezései csak decembertől léphetnek életbe, így az adatbázis sem lehet meg korábban. Ráadásul nem lesz sok idő a tesztelésre, mielőtt az adatokat az EU-s adatbázisba felvinnék. A lapnak az illetékes Pénzügyminisztérium semmit sem volt hajlandó elárulni a kormányrendeletről, ami elvileg a részleteket fogja tartalmazni.

Fotó: flashandbones/Tumblr

Az EU-s szabályozással összhangban maguknak a cégeknek kell majd megadni az adatokat az igazi tulajdonosaikról, és súlyos bírságot kapnak, ha nem valódi/friss adatokat adnak meg. (HVG)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér