Fazekas Sándor a földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztos lett

Fazekas Sándor vizsgálja majd a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás eredményeit államtitkári fizetésért – írta meg a HVG.

„A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős” kormánybiztossá kinevezett Fazekas 2010 és 2018 között volt vidékfejlesztési, majd földművelésügyi miniszter, előtte pedig 20 évig Karcag fideszes polgármestere.

Fazekas Sándor akkori földművelésügyi miniszter a XI. Levendula Fesztivál megnyitóján Tihanyban 2015. június 20-án.Fotó: Nagy Lajos/MTI

Fazekasnak 2022. február 20-ig az a feladata, hogy vizsgálja meg és kövesse nyomon a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás hatályosulását, és elemezze a megszületett bírósági döntéseket és hatósági határozatokat. Emellett nézze át a földügyi szabályozást, főleg a haszonélvezet, haszonbérleti jog intézményét, illetve a termőföld védelme és a magyar gazdák érdekében tegyen javaslatokat.

A lap azt írja, Fazekas a munkáért a képviselőként és a mezőgazdasági bizottság tagjaként felvett havi 1 385 580 forint tiszteletdíj mellé kb. ugyanakkora államtitkári díjazást kap, plusz egy 5 fős titkárság segíti a Miniszterelnökségen.

Az Európai Bíróság 2019. májusban elkaszálta az államot, mert Magyarország a területén fekvő mezőgazdasági földterületeken más tagállambeli állampolgárok haszonélvezeti jogának megszüntetésével nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit. (HVG)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér