Fazekas Sándor a földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztos lett

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Fazekas Sándor vizsgálja majd a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás eredményeit államtitkári fizetésért – írta meg a HVG.

„A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős” kormánybiztossá kinevezett Fazekas 2010 és 2018 között volt vidékfejlesztési, majd földművelésügyi miniszter, előtte pedig 20 évig Karcag fideszes polgármestere.

Fazekas Sándor akkori földművelésügyi miniszter a XI. Levendula Fesztivál megnyitóján Tihanyban 2015. június 20-án.Fotó: Nagy Lajos/MTI

Fazekasnak 2022. február 20-ig az a feladata, hogy vizsgálja meg és kövesse nyomon a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás hatályosulását, és elemezze a megszületett bírósági döntéseket és hatósági határozatokat. Emellett nézze át a földügyi szabályozást, főleg a haszonélvezet, haszonbérleti jog intézményét, illetve a termőföld védelme és a magyar gazdák érdekében tegyen javaslatokat.

A lap azt írja, Fazekas a munkáért a képviselőként és a mezőgazdasági bizottság tagjaként felvett havi 1 385 580 forint tiszteletdíj mellé kb. ugyanakkora államtitkári díjazást kap, plusz egy 5 fős titkárság segíti a Miniszterelnökségen.

Az Európai Bíróság 2019. májusban elkaszálta az államot, mert Magyarország a területén fekvő mezőgazdasági földterületeken más tagállambeli állampolgárok haszonélvezeti jogának megszüntetésével nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit. (HVG)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót