Fazekas Sándor a földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztos lett

mezőgazdaság
2020 február 26., 21:00

Fazekas Sándor vizsgálja majd a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás eredményeit államtitkári fizetésért – írta meg a HVG.

„A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős” kormánybiztossá kinevezett Fazekas 2010 és 2018 között volt vidékfejlesztési, majd földművelésügyi miniszter, előtte pedig 20 évig Karcag fideszes polgármestere.

Fazekas Sándor akkori földművelésügyi miniszter a XI. Levendula Fesztivál megnyitóján Tihanyban 2015. június 20-án.
photo_camera Fazekas Sándor akkori földművelésügyi miniszter a XI. Levendula Fesztivál megnyitóján Tihanyban 2015. június 20-án. Fotó: Nagy Lajos/MTI

Fazekasnak 2022. február 20-ig az a feladata, hogy vizsgálja meg és kövesse nyomon a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás hatályosulását, és elemezze a megszületett bírósági döntéseket és hatósági határozatokat. Emellett nézze át a földügyi szabályozást, főleg a haszonélvezet, haszonbérleti jog intézményét, illetve a termőföld védelme és a magyar gazdák érdekében tegyen javaslatokat.

A lap azt írja, Fazekas a munkáért a képviselőként és a mezőgazdasági bizottság tagjaként felvett havi 1 385 580 forint tiszteletdíj mellé kb. ugyanakkora államtitkári díjazást kap, plusz egy 5 fős titkárság segíti a Miniszterelnökségen.

Az Európai Bíróság 2019. májusban elkaszálta az államot, mert Magyarország a területén fekvő mezőgazdasági földterületeken más tagállambeli állampolgárok haszonélvezeti jogának megszüntetésével nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit. (HVG)