Karácsony: Nem a pénzen múlik, lesz-e klíma a hármas metrón

Szerdán leszavazta a Fővárosi Közgyűlés a fideszes Ughy Attila javaslatát arról, hogy szerepeljen az idei költségvetésben a klímák beszerelése a hármas metró kocsijaiba, írtuk korábban. A kormányoldalon úgy reagáltak a döntésre: lám, hiába kampányolt Karácsony Gergely a döglesztő metrómeleg ellen, úgy látszik, ő sem oldja meg a problémát. Aradszki András KDNP-s parlamenti képviselő például ezzel a Facebook-poszttal kommentálta a dolgot, de Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezetője is sajnálkozott

Karácsony most a „kormányzati álhírgyárra” reagálva pofátlanságnak nevezte, hogy „azok, akik közvetve, vagy közvetlenül közreműködtek a bűncselekmény gyanúját is felvető orosz metrókocsi-beszerzésben, gazdáik politikai és oligarcháik gazdasági érdekeit kiszolgálva, most az új városvezetésen kérik számon a klímaberendezések hiányát”.

Karácsony szerint azért nem fogadták el a módosító javaslatot, mert a légkondi nem pénzkérdés, az rendelkezésre áll. Az viszont kérdés, hogy „a költségeket lenyeletjük-e az orosz beszállítóval, a városnak járó kötbér terhére. Ennek érdekében jelenleg is pereskedünk”. 

Illetve kérdés, megtalálják-e „azt a műszaki megoldást, ami egyszerre garantálja a metrókocsik biztonságos üzemelését és klimatizálását. A BKV öt nagy külföldi klímagyártó cég képviselőivel folytat tárgyalásokat a legjobb műszaki megoldás kialakításáról. Ennek eredményeiről folyamatosan tájékoztatjuk majd a budapestieket”.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár erre azt írta, ha van pénz, az nagyon jó, akkor oldják is meg:

 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó