Idén nyáron sem lesz légkondi a 3-as metró szerelvényein

A budapesti közlekedési fejlesztés messze legrosszabb megoldásai között volt Tarlós István idején a 3-as metró szerelvényei körüli kavarás. Tarlós eredetileg a 2-es metróhoz hasonlóan új szerelvényeket vásárolta volna erre a vonalra is, de a kormány ehhez nem járult hozzá. Annak ellenére sem, hogy a főváros a szerelvények beszerzését saját forrásból állta, igaz, hitelből. A hitelfelvételhez pedig kellett a kormány jóváhagyása. Az oroszokkal való barátkozás jegyében a kormány elérte, hogy a főváros az orosz Metrovagonmasszal újíttassa fel a szerelvényeket, annyiért, amennyiért új, nyugati szerelvényeket lehetett volna venni. 

A felújítási munkákat az észtek is olcsóbban végezték volna el az oroszoknál 9 milliárd forinttal, de úgy, hogy légkondi is lett volna a szerelvényekben. Végül az oroszok drágán és légkondi nélkül szállították le a metrókocsikat

Tarlós eleinte igyekezett elbagatellizálni, hogy nincs hűtés a szerelvényeken. Majd miután fontos kampánytéma lett a hőségben gatyarohasztó orosz szerelvény, megígérte, hogy utólag beszerelik a klímát. Karácsony Gergely is kampányolt a 35 fokos metrókocsiban. 

A metrókocsikról időközben kiderült, hogy 2 és fél év után rohadnak, a 222 kocsiból hatot már ki is vontak a forgalomból a rozsdásodás miatt. Karácsony Gergely már főpolgármester átfogó vizsgálatot rendelt el, amire a BKV és a BKK felügyelőbizottságát kérte fel. 

Ez még nem zárult le, de a metrók hiányzó légkondija újra téma lett. A fideszes Ughy Attila nyújtott be módosító javaslatot a főváros költségvetéséhez, hogy a büdzsében szerepeljen a klímák beszerelésre. Ezt azonban - akárcsak az összes fideszes módosító javaslatot - a fővárosi közgyűlés többsége leszavazta. 

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezetője ezt a Facebookon úgy kommentálta, hogy nagyon sajnálja, hogy „így a következő nyarak is tűzforró metrószerelvényeken telnek, hisz idén meg sem tud indulni a vonatok klimatizálása fedezet hiányában. Szerintem ez így nincs jól, a metrókocsik légkondicionálását meg kell oldani, ahogy az októberi választások előtt még mindenki, Tarlós István és Karácsony Gergely is egyetértett abban, hogy ezt a valóban jelentős hiányosságot pótolni kell ebben az önkormányzati ciklusban.”

Hogy a ciklusban meg lesz-e oldva, azt még nem tudni, idén ezek szerint nem.   

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.