Hat "felújított" orosz metrókocsit vont már ki a forgalomból a BKV

Budapest
2020 január 04., 06:57

A hármas metró vonalán futó orosz szerelvények nem a vázszerkezetüknél, hanem a vázat burkoló lemeznél rozsdásodnak, állítja a BKV. A cég közleményben reagált péntek este az Mfor.hu cikkére, ami szerint alig két és fél év használat után máris ki kellett vonni felújított kocsik közül, mert mostanra a rozsda gyakorlatilag felzabálta ezek padlólemezét. A BKV szerint a "felmerült problémák kezelése szakszerű, ezért nincs szükség külső fél bevonására." Hozzátették: 

már 2017 májusában észlelték, hogy a felújítási és korszerűsítési technológián módosítani kell, hogy a szerelvények a tervezett harmincéves élettartam egészében üzemeltethetők legyenek.

Ezt jelezték az oroszoknak, akik állításuk szerint ezután a módosított technológiának megfelelően készítették a kocsikat. Emiatt különös figyelemmel vizsgálja a módosítás előtt leszállított szerelvényeket a BKV. Ugyanekkor elismerték, hogy 

az első, hat kocsiból álló prototípus szerelvényt kivonták a forgalomból garanciális felülvizsgálat és javítás miatt. A javítást az orosz fél saját költségére végzi el.

  
Karácsony Gergely főpolgármester pénteki esti közleményében megerősítette: a 222 kocsiból már hatot kellett kivonni a forgalomból. Emiatt a metróbeszerzés "minden körülményét érintő", átfogó vizsgálatot rendelt el, amire a BKV és a BKK felügyelőbizottságát kérte fel. Ennek elvégzésére két hónapos határidőt adott.