Kereskedelmi szövetség: nem kell aggódni, van elég élelmiszer

üzlet
2020 február 27., 09:14

Bár Magyarországon egyelőre nem azonosítottak koronavírusos fertőzöttet, többen élelmiszer-felhalmozásba kezdtek, ami néhány áruházban kiürült polcokat eredményezett. Mi is kaptunk ilyen fotót egy olvasónktól, ez például egy Auchanban készült:

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) adatai alapján nem egyedi jelenségről van szó, az elmúlt 24 órában tényleg nőtt a tartós élelmiszerek iránti kereslet. Közleményükben azt írják, tagvállalataik (például az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Metro, a Penny Market, a Spar és a Tesco) képesek garantálni az ellátásbiztonságot, és a mostani forgalomnövekedés alapján nem kell áruhiányra számítani. 

Az OKSZ szerint „a média felületein bemutatott egyedi esetek, bevásárlási minta-listák 

a kevésbé tájékozott vásárlókat indokolatlan felhalmozásra sarkallhatják, amely különösen így a hónap végén szükségtelenül kifeszítheti a vásárlók háztartási költségvetését”. Azt írják, folyamatosan újratöltik a polcokat, legfeljebb egy-egy áruházban, rövidebb időre fordulhat elő, hogy nem tudják követni a keresletet. Ezt viszont ugyanúgy tudják kezelni, mint bármikor máskor, amikor éppen többen vásárolnak be.