Moszkvából jött, és fogva tartják az anyját, mondta a férfi, aki megpróbált megölni egy csecsen bloggert Lengyelországban

Saját lengyelországi lakásában támadták meg Tumso Abdurakhmanovot, egy jól ismert csecsen bloggert szerdán. A gyilkossági kísérlet azonban balul sült el, a férfi valahogy lefegyverezte a támadóját, majd közzétett egy videót, amin azt kérdezi tőle: „Ki küldött? Honnan jöttél?” 

A földön fekvő, véráztatta férfi erre tompa hangon azt válaszolta: „Moszkvából. Fogva tartják az anyámat.” Abdurakhmanov ezután elővett egy kalapácsot, amivel állítása szerint a férfi megtámadta őt. A lengyel hatóságok egyelőre nem szólaltak meg az ügyben.

Tumso AbdurakhmanovFotó: Francesca Ebel/AP

Abdurakhmanov a Csecsenföldet vezető Ramzan Kadirov egyik leghangosabb kritikusának számít, és 2015-ben hagyta el hazáját, miután fenyegetéseket kapott egy Kadirovhoz közel álló tisztviselőtől, írja a Guardian. Miután Grúziában elutasították a menedékkérelmét, Lengyelországba ment, de itt sem kapott menekült státuszt. Pedig az Amnesty International szerint Abdurakhmanov nagyon is valós veszélynek lenne kitéve, ha visszatérne Oroszországba. 

Nem először fordul elő az utóbbi időben, hogy a csecsen vezetés nyugatra menekült kritikusaira támadnak. Tavaly augusztus 23-án Berlinben megöltek egy grúziai csecsent, Zelimhan Hangosvilit, aki a második csecsen háborúban az oroszok ellen harcolt. 

A Bellingcat, a Spiegel és az Insider újságíróinak közös tényfeltárása arra jutott, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) áll a gyilkosság mögött. Moszkva tagadta az ezzel kapcsolatos vádakat. 

A külföldön végrehajtott politikai gyilkosságok gyakorlatáról Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő írt ebben a cikkében.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó