Moszkvából jött, és fogva tartják az anyját, mondta a férfi, aki megpróbált megölni egy csecsen bloggert Lengyelországban

külföld
2020 február 27., 06:34

Saját lengyelországi lakásában támadták meg Tumso Abdurakhmanovot, egy jól ismert csecsen bloggert szerdán. A gyilkossági kísérlet azonban balul sült el, a férfi valahogy lefegyverezte a támadóját, majd közzétett egy videót, amin azt kérdezi tőle: „Ki küldött? Honnan jöttél?” 

A földön fekvő, véráztatta férfi erre tompa hangon azt válaszolta: „Moszkvából. Fogva tartják az anyámat.” Abdurakhmanov ezután elővett egy kalapácsot, amivel állítása szerint a férfi megtámadta őt. A lengyel hatóságok egyelőre nem szólaltak meg az ügyben.

photo_camera Tumso Abdurakhmanov Fotó: Francesca Ebel/AP

Abdurakhmanov a Csecsenföldet vezető Ramzan Kadirov egyik leghangosabb kritikusának számít, és 2015-ben hagyta el hazáját, miután fenyegetéseket kapott egy Kadirovhoz közel álló tisztviselőtől, írja a Guardian. Miután Grúziában elutasították a menedékkérelmét, Lengyelországba ment, de itt sem kapott menekült státuszt. Pedig az Amnesty International szerint Abdurakhmanov nagyon is valós veszélynek lenne kitéve, ha visszatérne Oroszországba. 

Nem először fordul elő az utóbbi időben, hogy a csecsen vezetés nyugatra menekült kritikusaira támadnak. Tavaly augusztus 23-án Berlinben megöltek egy grúziai csecsent, Zelimhan Hangosvilit, aki a második csecsen háborúban az oroszok ellen harcolt. 

A Bellingcat, a Spiegel és az Insider újságíróinak közös tényfeltárása arra jutott, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) áll a gyilkosság mögött. Moszkva tagadta az ezzel kapcsolatos vádakat. 

A külföldön végrehajtott politikai gyilkosságok gyakorlatáról Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő írt ebben a cikkében.