Sencsen lehet az első kínai város, ahol betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását

élelmiszer
2020 február 27., 19:13

Sencsen lehet az első kínai város, ahol betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását – derült ki a helyi kormány egyik tervezetéből, ami a vadállatok fogyasztásának korlátozását írja elő.

Kutyák nem sokkal lemészárlásuk előtt egy kínai vadállatpiacon, a 2004-es SARS-járvány idején.
photo_camera Kutyák nem sokkal lemészárlásuk előtt egy kínai vadállatpiacon, a 2004-es SARS-járvány idején. Illusztráció: Getty Images

A Kína Nemzeti Népi Kongresszus hétfőn kiadott egy utasítást, ami tiltja a vadon élő állatok húsának mindenféle felhasználását, és tovább korlátozza a vadon élő állatok kereskedelmét országszerte. Ez még idén egy környezetvédelmi törvénybe is bele fogják foglalni.

A tilalom gyors válasz a Covid-19 koronavírus-járvány kitörésére, amiről úgy vélik, a vadon élő állatokból származik, amiket december elején értékesítettek a Hupej tartománybeli Vuhanban.

De a sencseni kormánynak a kutyák és macskák húsának fogyasztásáról szól esetleges tiltásáról azt mondják, nem a fertőzésveszély csökkentését szolgálja, hanem az emberek és a háziállatok közötti különleges kapcsolat egyik aspektusáról van szó, amit „minden emberi civilizáció konszenzusának” neveztek. A sencseni tiltás értelmében tiltott állatok felszolgálásáért 900 ezertől 9 millió forintnak megfelelő összegű bírságot szabhatnak ki.

Sencsen – ami a külvárosokkal együtt vagy 18 millió fős – a külföldi befektetések egyik központja Kínában, és az 1970-es évek óta a világ egyik leggyorsabban fejlődő városa, illetve az ország legforgalmasabb kikötője.

Becslések szerint évi 10 és 20 millió között alakul a Kínában a húsukért leölt kutyák száma, és állatvédők szerint kb. 4 millió macskát ölnek meg azért, hogy megegyék.

Kínának nem minden részén szoktak egyébként kutyát és macskát enni, de sok helyen, ahol hagyománya van, egyre ellentmondásosabb téma, a kutyatolvajok és a dühös kutyatulajdonosok között gyakran hevesen összecsapások vannak.

Tajvan 2017-ben tiltotta be a két állatfaj fogyasztását. (Guardian)