WHO: Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány, kétszer ekkora erőfeszítések kellenének a megállítására

infografika
2020 február 27., 16:00

„Döntő ponthoz” érkezett a COVID-19 koronavírus-járvány, és ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

„A vírus esetleges világjárvánnyá is válhat. Szó szerint fatális hiba lenne bármelyik országnak is azt feltételeznie, hogy őt nem fogja érinteni a koronavírus” – mondta a genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Azt mondta, az iráni járványhelyzet súlyosabb lehet, mint azt most hiszik, és elmondta azt is, hogy egyeztetések zajlanak a júliusi japán olimpiai játékok szervezőivel a lehetséges forgatókönyvekről, de annak elhalasztásáról szerinte nem várható döntés a közeljövőben.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt mondta, a magukat biztonságosabbnak gondoló, gazdag és fejlett államok is kerülhetnek váratlan helyzetbe, példaként Olaszországot hozta fel.

„Most azonban nem a félelemnek van itt az ideje, hanem a fertőzés megelőzését és az életek mentését célzó intézkedéseknek”

– mondta a főigazgató, aki szerint a járvány iráni, olaszországi és dél-koreai terjedése „döntő ponthoz” érkezett.

Iránból eddig 245 megbetegedésről és 26 halálesetről érkezett jelentős, így a perzsa állam számít a második leginkább érintett országnak Kína után. Közben újabb két magas rangú iráni tisztviselő fertőződött meg koronavírussal. A nő- és családügyi elnökhelyettes, Masoumeh Ebtekar, és az iráni parlament nemzetbiztonsági bizottsági elnöke, Mojtaba Zolnour szervezetében mutatták ki a vírust.

Japánban az összes iskola bezárását rendelte el a kormány egészen áprilisig a koronavírus-járvány lassítása érdekében. A Japán partjainál veszteglő Princess Diamond hajón lévő betegeket leszámítva eddig közel 200 koronavírusos megbetegedést regisztráltak Japánban, a legtöbbet a legészakibb szigetén, Hokkaidón- írja a JapanTimes.

Tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Németországban is, ahol a járvány terjedése miatt csütörtökön válságstábot alakított a szövetségi kormány.

Bécsben diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzést. Rudi Anschober szociális és egészségügyi miniszter elmondta, hogy az osztrák fővárosban egy 72 éves férfi betegedett meg elsőként koronavírus-fertőzésben. A pácienst 10 napja kezelték influenza tüneteivel, rutinszerűen végezték el rajta a koronavírus-tesztet. A férfit időközben átszállították abba a kórházba, ahol a koronavírussal fertőzöttek kezelésére alakítottak ki egy részleget. Ausztriában eddig összesen három koronavírus-fertőzést regisztráltak – írja az MTI.

A Verge közölte egy 2017-es amerikai járvány-megelőzési infografikát is, amin megnézheted, az arcszőrzeted hatástalanítja-e az egészségügyi maszkot:

photo_camera Fotó: CDC