Demokráciapárti milliomos vállalkozót tartóztattak le Hongkongban

külföld
2020 február 28., 09:39

Hongkong egyik legismertebb vállalkozóját, a demokráciapárti Jimmy Lai-t tiltott gyülekezés és megfélemlítés vádjával vették őrizetbe. A tiltott gyülekezés egy augusztus végi, a hatóságok által betiltott kormányellenes demonstráción történő részvételre utal, ugyanakkor Lai elmondása szerint nem is volt kinn azon a tüntetésen. A megfélemlítés pedig egy 2017-es konfliktusra, ami Lai és egy újságíró között zajlott, és melyben akkor végül nem indult eljárás. 

Jimmy Lai
photo_camera Jimmy Lai Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

A Lai által alapított, kifejezetten népszerű Apple Daily rendszeresen közöl a hongkongi és a kínai vezetéssel szemben kritikus cikkeket. A betiltott tüntetés miatt a hongkongi ellenzék két további ismert szereplőjét is őrizetbe vették pénteken, a 63 éves Lee Cheuk-yant és a 72 éves Yeung Sumot. 

A BBC beszámolója szerint a koronavírus megjelenése óta ugyan elmaradtak a nagyobb demokráciapárti tüntetések, de ettől még a pekingi hatalommal szembeni ellenérzések nem csitultak. A városállamban tavaly heti rendszerességgel zajlottak komoly tüntetések az egyre növekvő pekingi befolyással szemben, melyek aztán nem egyszer súlyos összecsapásokba torkollottak a hatóságokkal. 

Az Apple Daily beszámolója szerint a 71 éves vállalkozót otthonában vették őrizetbe. A Forbes 2009-es becslése szerint Lai vagyona 660 millió dollár volt. A milliomos az elmúlt években rendre komolyabb összegekkel támogatta a demokárciapárti mozgalmakat.