Svájci kutatók szerint már november elején elindulhatott a koronavírus-járvány

TUDOMÁNY
2020 február 28., 16:16

Az eddig feltételezettnél korábban, akár már 2019 november elején elindulhatott a koronavírus-járvány, állapították meg a neves Zürichi Műegyetem kutatói egy, a vírusok terjedését kiszámoló algoritmus alapján. Tanja Stadler bioinformatikus és társai száz, zömében Kínából származó és nyilvános adatbázisban elérhető koronavírus DNS-szekvenciáját határozta meg, a karantén január 23-i elrendeléséig figyelemmel kísérve a járvány alakulását a kínai Vuhan városban.

Adataik megerősítették, hogy egy fertőzött átlagosan 2-3,5 másik személyt fertőz meg. Ez jóval magasabb arány, mint a szezonális influenza esetén, ahol egy fertőzött átlagosan 1,5 embert fertőz meg.

Modellszámításaik megerősítik azt is, hogy állatról került át a vírus emberre. A kutatók szerint "nagyon nagy valószínűséggel kizárható", hogy már november előtt is előfordult volna emberben a vírus.

A statisztikai modell segítségével kiszámították, hogy 2020. január 23-án 4 és 19 ezer között lehetett a koronavírussal fertőzött személyek száma. Az algoritmussal lehetséges lenne a járvány valós idejű elemzése is, amennyiben rendszeresen analizálnák a vírus genetikai állományát az új fertőzötteknél.

A kutatók a Virological szakportálon tették közzé előzetes tanulmányukat, amit független kutatók még nem ellenőriztek. (Via MTI)