Tüntetést szerveznek a NAT ellen március 15-ére az Opera elé

2020 február 28., péntek 16:52

Még nem tudni a felszólalók névsorát, de az biztos, hogy március 15-én délután négyre tüntetést hirdetett meg az új Nemzeti Alaptanterv ellen az ADOM diákmozgalom az Operaház elé. 

"Mutassuk meg Kásler Miklósnak, hogy milyen rengetegen vagyunk a korszerű oktatás mellett, és milyen sokan utasítjuk el az elavult szemléletű NAT-ot! Március 15-én közös tüntetésre hívunk Benneteket: diákokat, szülőket, tanárokat, szakmai szervezeteket, és minden felelős állampolgárt! Álljunk ki együtt egy 21. századi, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszerért!"

- írják a szervezők.

Akiknek a következő a 3 fő problémája a NAT-tal:

  1. "Az óraszám minimáliscsökkentése mellett jelentősen növeli a lexikális tananyagot, ezzel hamisan állítja, hogy csökkentené a diákok és tanárok terheit: éppen ellenkezőleg, az iskolai órák mostantól még zsúfoltabbak lesznek."
  2. "Bár szavak szintjén modernnek próbál látszani, olyan mértékben előíró és diák- helyett tananyagközpontú, hogy azzal ellehetetleníti a modern pedagógiai módszerek alkalmazását, a tanárok szakmai szabadságát, a diákok érdeklődéséhez való alkalmazkodást."
  3. "Az olvasás megszerettetése helyett 117 szerzőt és 269 művet ír elő kötelezően a középiskolai irodalom órákon való feldolgozásra, miközben történelemből sokféle nézőpont bemutatása helyett egyetlen ideológiát szeretne a diákok felé közvetíteni, kritikus gondolkodás helyett engedelmes állampolgárokat nevelni."

A tüntetők fő követelése az lesz, hogy szeptemberben ne vezessék be a NAT-ot, az új alaptantervről pedig induljon széleskörű egyeztetés.