Vissza kell vennie a BP-nek azt az alkalmazottat, akit a cégvezetésről szóló hitleres mémvideó miatt rúgtak ki

Az BP ausztrál részlegének vissza kell vennie azt az alkalmazottját, akit azért rúgtak ki, mert a klasszikus Hitler-mémet használva parodizálta ki az olajipari vállalatot, írja a BBC

A 2004-es A bukás – Hitler utolsó napjai című film jól ismert kiborulós jelenetéből az elmúlt években ezerszám készültek a feldolgozások különféle feliratokkal, ezekhez csatlakozott az olajfinomítón dolgozó Scott Tracey is, aki egy zárt Facebook-csoportba készített egy feldolgozást arról, hogy hogyan zajlanak a cégnél a bértárgyalások. 

A videó viszont eljutott a főnökséghez, és elbocsátották a férfit. Tracey pereskedni kezdett, elsőfokon még vesztett, de a fellebbviteli bíróság már a kirúgott alkalmazottnak adott igazat, kimondva, hogy ésszerűtlen azt feltételezni, hogy a paródiával a BP menedzsereit a nácikhoz hasonlították. Az ítélet szerint bárki, aki ismeri a mémet, az pontosan tudja, hogy a videókat nem a nácikkal való összevetés miatt készítették. 

Tracey azzal védekezett a bíróság előtt, hogy ő nem akart megsérteni senkit, a videóban nem volt felismerhető egyetlen konkrét menedzser vagy személy sem, és az egészet egy viccnek szánta. A bíróság is kiemelte, hogy a jelenetet több ezren használták már fel paródia céljából, illetve arra, hogy kortárs helyzetekre olvassák rá. 

Az ausztrál szakszervezeti szövetség vezetője, Daniel Walton üdvözölte a döntést, szerint a munkavállalóknak a szabadidejükben nem lehet megtiltani, hogy a főnökeiken gúnyolódjanak. Tracey ügyvédje, Kamal Farouque szerint a férfi nagyon boldog, hogy visszakapta az állását és alig várja, hogy újra munkába álljon. 

Magyarországon is volt botrány egy hasonló videóból: egy szekszárdi gimnázium diákját vádolták meg azzal, hogy az iskolát gúnyoló videókat készített, és az akkori igazgatónő elképesztő bosszúhadjáratot indított a diák ellen. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó