Vissza kell vennie a BP-nek azt az alkalmazottat, akit a cégvezetésről szóló hitleres mémvideó miatt rúgtak ki

külföld
2020 február 28., 07:43

Az BP ausztrál részlegének vissza kell vennie azt az alkalmazottját, akit azért rúgtak ki, mert a klasszikus Hitler-mémet használva parodizálta ki az olajipari vállalatot, írja a BBC

A 2004-es A bukás – Hitler utolsó napjai című film jól ismert kiborulós jelenetéből az elmúlt években ezerszám készültek a feldolgozások különféle feliratokkal, ezekhez csatlakozott az olajfinomítón dolgozó Scott Tracey is, aki egy zárt Facebook-csoportba készített egy feldolgozást arról, hogy hogyan zajlanak a cégnél a bértárgyalások. 

A videó viszont eljutott a főnökséghez, és elbocsátották a férfit. Tracey pereskedni kezdett, elsőfokon még vesztett, de a fellebbviteli bíróság már a kirúgott alkalmazottnak adott igazat, kimondva, hogy ésszerűtlen azt feltételezni, hogy a paródiával a BP menedzsereit a nácikhoz hasonlították. Az ítélet szerint bárki, aki ismeri a mémet, az pontosan tudja, hogy a videókat nem a nácikkal való összevetés miatt készítették. 

Tracey azzal védekezett a bíróság előtt, hogy ő nem akart megsérteni senkit, a videóban nem volt felismerhető egyetlen konkrét menedzser vagy személy sem, és az egészet egy viccnek szánta. A bíróság is kiemelte, hogy a jelenetet több ezren használták már fel paródia céljából, illetve arra, hogy kortárs helyzetekre olvassák rá. 

Az ausztrál szakszervezeti szövetség vezetője, Daniel Walton üdvözölte a döntést, szerint a munkavállalóknak a szabadidejükben nem lehet megtiltani, hogy a főnökeiken gúnyolódjanak. Tracey ügyvédje, Kamal Farouque szerint a férfi nagyon boldog, hogy visszakapta az állását és alig várja, hogy újra munkába álljon. 

Magyarországon is volt botrány egy hasonló videóból: egy szekszárdi gimnázium diákját vádolták meg azzal, hogy az iskolát gúnyoló videókat készített, és az akkori igazgatónő elképesztő bosszúhadjáratot indított a diák ellen.