A mostanában eladott autók több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a régiek - állítja egy új felmérés

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy új kutatás szerint az Egyesült Királyságban egyre több szén-dioxidot bocsátanak ki az új autók, hiába válik egyre környezetbarátabbá a technológia. Ezt ugyanis ellensúlyozza, hogy az újonnan eladott autók átlagosan sokkal nagyobbak, mint a régebbiek, így több üzemanyagot is fogyasztanak.

A Which? nevű fogyasztói csoport kutatása szerint az autók méretének és tömegének növekedésével egyre nő a közlekedés üvegházgáz-kibocsátása is. A legjobb környezetvédelmi besorolásba eső, azaz Euro 6d és Euro 6d-temp autók 162,1 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki kilométerenként, míg az előző, egyel rosszabb szériába sorolt járművek 10,5 grammal kevesebbet. A felmérésben külön jármű-kategóriákra lebontva is szerepelnek az adatok, és mindegyik kategóriában hasonló a helyzet. A növekedés pedig elsősorban a nagyobb méretű autók miatt van.

A brit Autógyártók és Autókereskedők Társasága azt mondta, nem kommentálják a felmérést, annak ugyanis nem világos a módszertana. A Társaság szerint az ő hivatalos méréseik szerint a szén-dioxid-kibocsátás csökkent a 2000-ben gyártott autókhoz képest. A Guardian szerint azonban a Which? kutatása mellett más felmérések is arról számoltak be, hogy az újonnan eladott autók átlagos szén-dioxid kibocsátása nőtt az utóbbi években. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér