Világszerte nő a koronavírus fertőzöttjeinek száma

Egészségügy
2020 március 01., 06:42

Vasárnap meghalt Perthben egy 78 éves ausztrál férfi, aki a Diamond Princess üdülőhajón fertőződött meg koronavírussal, ő a kór első halottja Ausztráliában, a felesége, aki szintén az üdülőhajón kapta el a vírust, továbbra is küzd a betegséggel. 

Az Egyesült Államokban is először halt meg valaki koronavírus miatt, itt egy, az 50-es éveiben járó seattle-i férfi volt az első áldozat. Ő ezzel az életkorral egészen fiatalnak számít a koronavírus áldozatai között, erre az a magyarázat, hogy az amerikai hatóságok szerint ő sem volt teljesen egészséges. A férfiről egyébként Donald Trump elnök sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy „csodálatos asszony” volt, ez okozott némi kavarodást az amerikai médiában, de azóta kiderült, hogy Trump tévedett, és az áldozat férfi. 

Ami fontosabb az az, hogy még mindig nem tudni biztosan, hogyan kerülhetett a vírussal kapcsolatba. Egyelőre annyi látszik, hogy Washington állam 3 fertőzöttjéből 2 kapcsolatba hozható egy idősek otthonával, ahol több lakó is tüneteket mutat. Mike Pence alelnök sajtótájékoztatóján azt mondja, bár a legtöbb amerikai számára egyelőre nem túl nagy a fertőzés kockázata, az első amerikai halott után várhatóan további halálesetek következnek majd az országban.

Az USA közben korlátozta a beutazást Olaszországból, Dél-Koreából és Iránból is, utóbbi tiltást pedig várhatóan kiterjesztik minden külföldire, aki az elmúlt 14 napban Iránban járt. Az amerikaiak ezen kívül Mexikóval szembeni utazási korlátozásokat is fontolgatnak, bár a déli szomszédjuk eddig csak 4 beteget jelentett, mind a négyen épp Olaszországból tértek haza.

Kínában újabb két orvos halt meg, ezzel az országban a hivatalos adatok szerint már 2870 halottja van a vírusnak, a fertőzöttek száma pedig 79 824-nél jár, akik közül 41 825 ember, azaz a fertőzöttek 52 százaléka már gyógyult.

A szárazföldi Kínán kívül jelenleg 109 halottja és 7156 fertőzöttje van a vírusnak. A hivatalos számok szerint Kínán kívül Dél-Koreában a legsúlyosabb a helyzet, ahol 3 526 fertőzöttet tartanak nyilván 17 halottal. A fertőzöttek száma nagyon gyorsan nő, vasárnap 376 új esetet regisztráltak. Továbbra is nagy kérdés Irán, ahol hivatalosan csak 593 fertőzött van, de 43 halott. Ezzel a halottak számát tekintve Iránban a legsúlyosabb a helyzet Kína után, viszont statisztikailag továbbra sem igazán összeegyeztethető a magas halottszám a viszonylag alacsony fertőzésszámmal.

A vírus közben megjelent Örményországban is, egy megbetegedést jelentettek, ahogyan Ecuadorból is. Az ecuadori beteg Madridban járt, ott találkozhatott a vírussal. Brazíliában a második beteget regisztrálták egy Olaszországból hazatért állampolgár személyében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közben „nagyon magas”-ra emelte a globális kockázati szintet a koronavírus-járvány miatt.

A további fertőzések elkerülése érdekében Franciaországban gyülekezési tilalmat rendeltek el az 5000 fősnél nagyobb rendezvényekre, amiket zárt vagy körülhatárolt helyeken tartanának. Franciaország a napokban 16 új esetet jelentett, így 73-ra nőtt a fertőzöttek száma. Az országban lemondtak egy vasárnapra tervezett futóversenyt is, ahol 40 ezer induló állt volna rajthoz.

Svájcban az 1000 főnél többet vonzó eseményekre rendeltek el tilalmat. Olaszország északi régióiban közben továbbra is zárva tartanak az iskolák és az egyetemek.

Magyarország

Magyarországon továbbra sincsen regisztrált beteg, erről beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vasárnap reggel a Kossuth Rádióban, és nincsen beteg a visegrádi országokban sem. Kásler szerint a legnagyobb veszély a pánikkeltés. Elmondta, fontos a személyi higiénia, mindenki tisztálkodjon rendszeresen, sokszor mosson kezet. Ha valaki szárazon köhög, láza eléri a 38 fokot, hívja fel a háziorvosát - tanácsolta a miniszter.

Az eljárásrend az, hogy ő telefonon kikérdezi az illetőt egy segédlet alapján. Amennyiben a háziorvos úgy ítéli meg, hogy fennáll a fertőzés gyanúja, értesíti a mentőket, akik megfelelő védőfelszerelésben elszállítják a potenciális beteget.

Szájmaszk viselése akkor kötelező, ha határozott az új koronavírus gyanúja - közölte Kásler Miklós. Amennyiben viszont az illető nem járt fertőzött területen, nem érintkezett onnan hazatért emberekkel, ha nincsenek tünetei, akkor nincs sok értelme maszkot hordani szerinte.

A miniszter azt mondta, még tömeges fertőzés esetén is elegendő lenne a magyar egészségügy kapacitása. Az országban 29 infektológiai osztály működik, az ágyak száma több mint 800 - közölte. Az ellátás központja a Szent László-kórház, amely a legsúlyosabb betegek kezelésére is felkészült.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ olyan laboratóriummal rendelkezik, amelyet Közép-Kelet-Európában egyedüliként nemzetközileg akkreditáltak. Néhány órába telik megerősíteni az új koronavírus jelenlétét, vagy egyértelműen kizárni a fertőzést - közölte a miniszter. A labor kapacitása szintén megfelelő.

Kásler Miklós azt mondta: nem igaz, ami egyes médiumokban megjelent, hogy nem tájékoztatták kellőképpen a háziorvosokat.

Svédországban házhoz megy a teszt

Svédországban ezalatt azt jelentették be az egészségügyi hatóságok, hogy házhoz fognak mennek tesztelni a koronavírus-gyanús betegeket.

Ha egy háziorvos megítélése szerint valaki feltehetően a világjárványtól betegedett meg, az ő értesítésére különlegesen képzett egészségügyi csapat siet védőfelszerelésben a beteg otthonába, hogy elvégezze a vizsgálathoz szükséges mintavételt. A beteget így nem kell kórházba szállítani és ott elszigetelni addig, míg megszületik a teszt eredménye. Arról azután telefonon értesítik az illetőt. Amennyiben az eredmény pozitív - azaz fertőzött a beteg -, az illetőt elszállítják egy szakklinikára és elkülönítik. Svédországban szombat éjfélig 13 betegről bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőzött.

A koronavírusról itt olvashat részletesebben.