Méltatlanság miatt lemondott a hűtlen kezelés és csoportos garázdaság miatt elítélt polgármester Alsószentmártonon

bűnügy
2020 március 02., 19:53

Méltatlanság miatt pénteken lemondott Budai László alsószentmártoni polgármester, akit előbb hűtlen kezelés, majd csoportos garázdaság miatt ítélték felfüggesztett börtönre. Ha nem mond le, a bíróság fosztotta volna meg hivatalától. A polgármester a 2014-es megválasztása után úgy határozott, hogy az önkormányzati épületek takarításával a feleségét bízza meg. A településvezető utasítására a falu alpolgármestere - az ügy másodrendű vádlottja - kötött megbízási szerződést a nővel.

Budai László
photo_camera Budai László Fotó: Budai László/Facebook

 A feleség a takarítást napi két munkaórában végezte el, viszont ezért teljes munkaidős fizetést, nettó 130 ezer forintot kapott. A bíróság megállapítása szerint 2014 és 2016 között az önkormányzat a megbízási szerződések alapján közel két és félmillió forintot fizetett ki a polgármester feleségének, ez pedig több mint havi 116 ezer forinttal haladta meg a munkáért járó indokolt havi összeget.

Budait decemberben garázdaság és súlyos testi sértés miatt egy év két évre felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, mert még 2017-ben megverte Drávapiski polgármesterét.  

Az RTL Híradójának értesülése szerint az önkormányzatnál azt tervezték, hogy 6 havi bérrel megjutalmazzák, de erről végül nem döntöttek a képviselők. 

Az új polgármestert négy hónapon belül választja meg a falu. Addig a jelenlegi alpolgármester vezeti a települést.