Jogerősen is felfüggesztett börtönt kapott Alsószentmárton polgármestere, aki a feleségét szerződtette le a hivatal takarítására

2020 január 30., csütörtök 20:01

Felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Baranya megyei Alsószentmárton független polgármesterét. A Pécsi Törvényszék a másodfokon meghozott ítéletével a bíróság helybenhagyta a Siklósi Járásbíróság nyáron meghozott határozatát.

Ennek értelmében Budai Lászlót, Alsószentmárton 2019 őszén újraválasztott független polgármesterét felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt nyolc hónap börtönre és 1 millió 248 ezer forint erejéig vagyonelkobzásra ítélték. A bíróság a szabadságvesztés büntetésének végrehajtását egy évre felfüggesztette.

Budai László Fotó: Budai László/Facebook

A bírósági közlemény szerint a polgármester a 2014-es megválasztása után úgy határozott, hogy az önkormányzati épületek takarításával a feleségét bízza meg. A településvezető utasítására a falu alpolgármestere - az ügy másodrendű vádlottja - kötött megbízási szerződést a nővel.

A feleség a takarítást napi két munkaórában végezte el, viszont ezért teljes munkaidős fizetést, nettó 130 ezer forintot kapott. A bíróság megállapítása szerint 2014 és 2016 között az önkormányzat a megbízási szerződések alapján közel két és félmillió forintot fizetett ki a polgármester feleségének, ez pedig több mint havi 116 ezer forinttal haladta meg a munkáért járó indokolt havi összeget.

Az ügy másodrendű vádlottját hűtlen kezelés miatt mondta ki bűnösnek a bíróság, ezért őt 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, emellett szintén 1 millió 248 ezer forint erejéig rendeltek el vele szemben vagyonelkobzást.

Egyébként a férfi egy másik ügyben is ítéletre vár: Budai a vád szerint csoportosan garázdálkodott, amikor 2 éve a társaival a szomszédos Drávapiski polgármesterét úgy megverte egy üzleti vita miatt, hogy Mali Zoltánt mentőhelikopter vitte kórházba.