MTVA: A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi

képzavar
2020 március 02., 15:49

Miután egy belső levelezésre hivatkozva a Politico arról írt, hogy a magyar közmédia munkatársai csak előzetes engedélykérés után foglalkozhatnak Greta Thungerggel, az EU politikájával, a migrációval vagy az egyházi ügyekkel, az MTVA legendás sajtóosztálya egy közleményben reagált. 

Bár ebben a lap értesüléseit vagy a levél eredetiségét egy szóval sem cáfolták, de bravúros módon minden olyan oldalt fake news-nak neveztek, amelyik meg akarta kérdezni őket a témában. Majd miután a koronavírust is belekeverték a magyarázkodásba, gyorsan leszögezték, hogy a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követik. 

A mindig hiteles és higgadt közmédia közleményét változtatás nélkül közöljük:

„Ismét összehangolt sajtótámadást intéztek - ezúttal külföldi segítséggel - a közmédia ellen. A magát független hírforrásként hirdető Politico magyar újságírója egy cikket közölt a mai napon, amelyben a Magyar Távirati Iroda szerkesztőségi elvét firtatja, cenzúrát kiált egy hozzájuk eljutott belső levelezésre hivatkozva. A cikk megjelenésével egyidőben szinte percre pontosan egyszerre küldte el a közmédia felé a kérdéseit a Politico cikkére hivatkozva az Azonnali, az Index, és a 24.hu fake news oldalak. Összehangolt támadásuk célja a hiteles és higgadt tájékoztatás körüli zajkeltés, egy kicsinyes bosszú, mert a közmédia múlt heti anyagában leleplezte a fake news oldalak koronavírus-járvány körüli pánikteremtését. Ezeket az anyagokat összeesküvés-elméletekre alapozzák, legfontosabb céljuk pedig nem más, mint az emberek belső félelmeinek kiaknázására épülő olvasottság elérése. A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják.

MTVA Sajtó Osztály