A német belügyminiszter befogadná a gyerekeket a görög menekülttáborokból

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Horst Seehofer a CDU és a CSU közös frakcióülésén arról beszélt, hogy rá akarja bírni az európai partnereket, hogy fogadják be a görögországi menekülttáborokban tartózkodó kiskorúakat. A belügyminiszter szerint ötezer gyerekről lehet szó. Hozzátette, hogy ez nem lehet a németek egyéni akciója, hanem hasonló szövetséget képzel el az államok között, mint az a tengerből kimentett menekülteknél is működött Franciaországgal, Spanyolországgal és Olaszországgal. 

Horst SeehoferFotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency

Seehofer hajlandó lenne több támogatást adni Törökországnak, hogy betartsa az Európai Unióval kötött megállapodást, ami alapján eddig nem engedte tovább a menekülteket. Ugyanakkor bírálta az EU-t, mert lassan reagált a helyzetre.

Seehofer elmondta, hogy  „nincs nyitva Európa határa” a Törökországból az EU felé elindult menekültek előtt, és „ez a mi határunkra is vonatkozik”.

A frakcióülésen Angela Merkel is arról bezsélt, hogy Törökország a szíriai háború következményeit leginkább megszenvedő országok közé tartozik. Megismételte azt a javaslatát, hogy alakítsanak ki biztonsági övezeteket a török-szírai határ szíriai oldalának térségében az Idlíb tartományi harcok elől menekülő embereknek.

A kancellár azt mondta, Vlagyimir Putyin ellenállása miatt nem lesz a napokban német-francia-török-orosz csúcstalálkozó, amelyen az idlíbi helyzet rendezéséről tárgyaltak volna. Mint mondta, az orosz elnök közölte vele és Emmanuel Macron francia államfővel, hogy nem óhajt részt venni ilyen tanácskozáson.

A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba tartó menekülteket, és megnyitja a határokat előttük. Így több tízezer ember gyűlt össze a határ térségében. A görög hatóságok az utóbbi napokban mintegy 24 ezer tiltott határátlépési kísérletet hiúsítottak meg, és több tucat embert őrizetbe vettek. (Süddeutsche Zeitung/Berliner Morgenpost/MTI) 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!