A német belügyminiszter befogadná a gyerekeket a görög menekülttáborokból

Horst Seehofer a CDU és a CSU közös frakcióülésén arról beszélt, hogy rá akarja bírni az európai partnereket, hogy fogadják be a görögországi menekülttáborokban tartózkodó kiskorúakat. A belügyminiszter szerint ötezer gyerekről lehet szó. Hozzátette, hogy ez nem lehet a németek egyéni akciója, hanem hasonló szövetséget képzel el az államok között, mint az a tengerből kimentett menekülteknél is működött Franciaországgal, Spanyolországgal és Olaszországgal. 

Horst SeehoferFotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency

Seehofer hajlandó lenne több támogatást adni Törökországnak, hogy betartsa az Európai Unióval kötött megállapodást, ami alapján eddig nem engedte tovább a menekülteket. Ugyanakkor bírálta az EU-t, mert lassan reagált a helyzetre.

Seehofer elmondta, hogy  „nincs nyitva Európa határa” a Törökországból az EU felé elindult menekültek előtt, és „ez a mi határunkra is vonatkozik”.

A frakcióülésen Angela Merkel is arról bezsélt, hogy Törökország a szíriai háború következményeit leginkább megszenvedő országok közé tartozik. Megismételte azt a javaslatát, hogy alakítsanak ki biztonsági övezeteket a török-szírai határ szíriai oldalának térségében az Idlíb tartományi harcok elől menekülő embereknek.

A kancellár azt mondta, Vlagyimir Putyin ellenállása miatt nem lesz a napokban német-francia-török-orosz csúcstalálkozó, amelyen az idlíbi helyzet rendezéséről tárgyaltak volna. Mint mondta, az orosz elnök közölte vele és Emmanuel Macron francia államfővel, hogy nem óhajt részt venni ilyen tanácskozáson.

A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba tartó menekülteket, és megnyitja a határokat előttük. Így több tízezer ember gyűlt össze a határ térségében. A görög hatóságok az utóbbi napokban mintegy 24 ezer tiltott határátlépési kísérletet hiúsítottak meg, és több tucat embert őrizetbe vettek. (Süddeutsche Zeitung/Berliner Morgenpost/MTI) 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.