Gumilövedék végezhetett egy szír férfival, amikor megpróbált átjutni a görög-török szárazföldi határon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hétfő délelőtt a közösségi médiában kezdtek terjedni a hírek, hogy Görögország és Törökország határán meghalt egy fiatal férfi, miután a görög határőrség leadott egy lövést, ami a nyakán találta el.

Az esetről a BBC World Service riportere, Mughira Al Sharif közölt egy rövid videóval egybekötött posztot a Twitteren, majd az ismert közel-keleti újságíró, Jenan Moussa is erről írt ugyanezen a platformon.

Az információt óvatosan kellett kezelni, mert egy jó darabig semmilyen komolyabb sajtótermék nem hozta le, a görög hatóságok pedig rögtön cáfolták, hogy megtörtént volna a végzetes eset.

A konzervatív görög kormány szóvivője, Szteliosz Pecasz Twitter-posztjában „fake news-nak” nevezte a hírt, és arra kért mindenkit, ne gyújtson alá a „török propagandának”, amikor a határon kialakult helyzetről ír.

Mostanra azonban körvonalazódni látszik, hogy a haláleset híre valószínűleg mégis igaz.

Jenan Moussának ugyanis nem csak az áldozat pontos kilétét sikerült kiderítenie, hanem a szülőkkel is tudott beszélni, a Channel4 riportjában pedig már egy szemtanú is megszólal, hogy felidézze, hogyan történhetett a haláleset.

Az új információk szerint az áldozat a 22 éves Mohammad Al Arab, akit Abu Emad becenéven ismert környezete. A szíriai Aleppóból származó fiú, aki 5 éve hagyta el a hazáját, az utóbbi időben egy isztambuli cipőgyárban dolgozott.

Mohammad Al ArabFotó: Jenan Moussa/Twitter

Mohammad Al Arabról Isztambulban élő szülei azt mondták, egy ideje folyamatos anyagi gondokkal küszködött, ezért is kapott az alkalmon, hogy a török határok megnyitása után megpróbáljon átjutni a több lehetőséggel kecsegtető Európai Unióba.  Vasárnap este hagyta el Isztambult.

A görög-török szárazföldi határon hétfőn azonban őt is feltartóztatta a megerősített görög határőrség, ami aznap is különböző tömegoszlató eszközökkel próbálta megakadályozni, hogy menekültek csoportjai átjussanak Görögországba.

A Channel4 riportjában egy Ali Idriss nevű szemtanú azt mondja, Mohammad Al Arab „nagyjából 40 méterre lehetett a határ vonalától, amikor egy gumilövedék a nyakán találta el, amitől azonnal a földre rogyott”.

Azt egyelőre nem tudni, hol lehet most a holtteste.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó