Iránban több mint 54 ezer rabot engednek ki a börtönből, hogy lassítsák a koronavírus terjedését

Kedden jelentették be, hogy átmenetileg több mint 54 ezer rabot engednek ki, hogy megállítsák a fertőzés terjedését a túlzsúfolt, iráni börtönökben. De csak azok kaphatnak kimenőt, akiknél a teszt negatív eredményt mutatott. Ugyanakkor akiket öt évnél hosszabb időre ítéltek el, nem mehetnek ki. 

Ahogy arról korábban is írtunk, Iránban különösen aggasztó a helyzet, mivel hosszú ideig gyakorlatilag szabadon hagyták garázdálkodni a koronavírust.  A halottak száma hétfőről keddre 11-gyel 77-re, a fertőzötteké pedig 1501-ről 2336-ra emelkedett. Ugyanakkor a szakértők szerint az áldozatok száma ennél is magasabb lehet. 

Fotó: Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency

A hatóságok szerint már az iráni parlament képviselőinek 8 százalékánál mutatták ki a vírust. Kedden bejelentették, hogy 

az iráni hadsereg 300 ezer katonát és önkéntest mozgósít a fertőzés megfékezésére.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kedden Genfben azt mondta, hogy a bizonyított COVID-19 esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal, ami jóval magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék alatti halálozási rátája, de szerinte az új koronavírus-járvány megfékezhető.  Tedrosz Adamon Gebrejeszusz elmondta, hogy a COVID-19 vírus kevésbé hatékonyan terjed, mint az influenza, egészséges emberek közvetítésével a jelek szerint nem terjed, több súlyos betegséget okoz, mint az influenza, nincsenek még védőoltások és gyógyszerek, és megfékezhető.

Keddre az új koronavírus fertőzöttjeinek száma 77 országban és területen meghaladta 92 ezret, a halottak száma több mint 3100. (BBC/Guardian/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó