Iránban több mint 54 ezer rabot engednek ki a börtönből, hogy lassítsák a koronavírus terjedését

Egészségügy
2020 március 03., 18:55

Kedden jelentették be, hogy átmenetileg több mint 54 ezer rabot engednek ki, hogy megállítsák a fertőzés terjedését a túlzsúfolt, iráni börtönökben. De csak azok kaphatnak kimenőt, akiknél a teszt negatív eredményt mutatott. Ugyanakkor akiket öt évnél hosszabb időre ítéltek el, nem mehetnek ki. 

Ahogy arról korábban is írtunk, Iránban különösen aggasztó a helyzet, mivel hosszú ideig gyakorlatilag szabadon hagyták garázdálkodni a koronavírust.  A halottak száma hétfőről keddre 11-gyel 77-re, a fertőzötteké pedig 1501-ről 2336-ra emelkedett. Ugyanakkor a szakértők szerint az áldozatok száma ennél is magasabb lehet. 

photo_camera Fotó: Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency

A hatóságok szerint már az iráni parlament képviselőinek 8 százalékánál mutatták ki a vírust. Kedden bejelentették, hogy 

az iráni hadsereg 300 ezer katonát és önkéntest mozgósít a fertőzés megfékezésére.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kedden Genfben azt mondta, hogy a bizonyított COVID-19 esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal, ami jóval magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék alatti halálozási rátája, de szerinte az új koronavírus-járvány megfékezhető.  Tedrosz Adamon Gebrejeszusz elmondta, hogy a COVID-19 vírus kevésbé hatékonyan terjed, mint az influenza, egészséges emberek közvetítésével a jelek szerint nem terjed, több súlyos betegséget okoz, mint az influenza, nincsenek még védőoltások és gyógyszerek, és megfékezhető.

Keddre az új koronavírus fertőzöttjeinek száma 77 országban és területen meghaladta 92 ezret, a halottak száma több mint 3100. (BBC/Guardian/MTI)