Greta Thunberg az EP képviselői előtt szedte szét az EU klímatervét

Több 444 videó?
Szeretném

Brüsszelben jár a napokban Greta Thunberg, és a klímaaktivista a látogatása során többek között emlékeztesse az EU politikusait, a klímaváltozás ellen felvázolt tervük nem sokat ér, írja a BBC. 

Az Európai Bizottság által beterjesztetett klímatervezet jogilag írná elő, hogy az EU 2050-re karbonsemleges legyen, de Thunberg szerint ez a terv azzal egyenértékű, mintha bevallanák az EU vezetői, hogy feladták ezt a dolgot, és megadják magukat. 

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Az Európai Parlament képviselői előtt beszélve Thunberg arról beszélt, hogy a természet nem alkudozik, nem lehet megállapodni a fizikával, és ezek a távoli célok semmit nem fognak érni, ha a kibocsátás jelenlegi magas szintje megmarad akár csak már évig. Mivel már ez önmagában kimerítheti azt a kibocsátási mennyiséget, ami a párizsi egyezményben vállalt célok eléréséhez szükséges. 

Thunberg szerint semmiféle terv vagy megállapodás nem lesz elegendő, amíg az EU továbbra is figyelmen kívül hagyja a napi széndioxid-kibocsátási szinteket.

„Úgy tenni, mintha egy olyan törvény, amit senkinek nem kell betartania törvény lenne, úgy tenni, mintha klímavezetők lennének, és közben még mindig építenek és támogatnak új fosszilis infrastruktúrákat, úgy tenni, mintha üres szavaktól megszűnhetne ez a vészhelyzet, ennek véget kell vetni” – mondta Thunberg, aki beszélt arról is, hogy a viselkedésünket és a társadalmainkat kell megváltoztatnunk.  És szerinte ebben az EU-nak kéne az utat mutatnia, mivel a kontinensnek megvan a politikai és a gazdasági lehetősége, hogy a klímaügy igazi vezetői legyenek. 

Az európai klímatörvény tervezete az Európai Unió jogi formába öntött politikai elkötelezettségét tükrözi amellett, hogy Európa 2050-ig a világ első klímasemleges kontinensévé váljon - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a jogszabálytervezet bemutatását megelőzően szerdán.

Von der Leyen kijelentette, az új uniós klímatörvény az úgynevezett európai zöld megállapodás központi eleme, mely kiszámíthatóságot és átláthatóságot biztosít az európai ipar és a befektetők számára. Meghatározza továbbá zöld növekedési stratégia irányát, és garantálja, hogy a tagállami és lakossági átállás a "zöld energiahordozókra" fokozatos és méltányos legyen - mondta a bizottság elnöke.

Tájékoztatása szerint az új európai éghajlat-politikai jogszabály 2050-ig terjedően határozza meg az unió valamennyi politikájának irányát a cél elérése érdekében. Ezzel egyidőben a bizottság nyilvános konzultációt indít a jövőbeli európai éghajlati paktumról, amelyen keresztül minden európai részese lehet a közös uniós klímapolitika eszközeinek kialakításának.

Frans Timmermans uniós biztos, az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora a klímatörvény bemutatásakor elmondta, a törvény üzenet az unió nemzetközi partnereinek, hogy eljött az ideje a globális törekvések együttes előmozdításának a 2015-ös párizsi klímamegállapodásba meghatározott közös célok megvalósítása érdekében.

Elmondta, az európai éghajlat-politikai jogszabályban a bizottság javaslatot tesz egy jogilag kötelező erejű, a nulla nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2050-ig történő elérésére vonatkozó célkitűzésre. Az uniós intézmények és a tagállamok kötelesek együttesen meghozni a célkitűzés megvalósításához szükséges uniós és nemzeti szintű intézkedéseket.

A teljes ülés itt nézhető meg:

(via Euronews, BBC, MTI)