„Szüljetek! Szüljetek! Minden nőnek legyen hat gyereke!” - üzente a venezuelai elnök

külföld
2020 március 04., 06:04

Gyerekszülésre sürgette a nőket Nicolás Maduro venezuelai elnök egy caracasi rendezvényen kedden, amit az állami tévében is közvetítettek. 

„Szüljetek! Szüljetek! Minden nőnek legyen hat gyereke!”- mondta, és felszólította a nőket, hogy vegyenek rész a nemzetközi nőnap alkalmából március 8-án tervezett felvonuláson.

Venezuela jelenleg történetének talán legsúlyosabb politikai és gazdasági válságával küzd. Az évtized közepén még 30 millió lakosú latin-amerikai államot becslések szerint már 4,5 millió venezuelai hagyta el a jobb élet reményében, 80 százalékuk a térség más országaiban keresett menedéket, írja az MTI. 

photo_camera Fotó: MARCELO GARCIA/AFP

Bár a politikai propaganda korábban is gyerekvállalásra próbálta ösztönözni a venezuelaiakat, ilyen körülmények közt persze sokan nem vágynak erre. A fogamzásgátlók hiánya miatt mégis sokan rákényszerülnek: bár hivatalos statisztikák nincsenek, független egészségügyi és nőjogi szervezetek szerint a gyerekszületések 28 százaléka a 20 évnél fiatalabb nőket érintheti, írta az AP ebben a tavaly augusztusi riportjában.