Hongkongban arra figyelmeztetik az embereket, ne csókolgassák a kutyáikat

A hongkongi kormány arra figyelmeztette a városállam lakosait, hogy ne csókolgassák a kutyáikat. A figyelmeztetésre az adott okot, hogy egy pomerániai törpespicc koronavírustesztje pozitív lett. Hogy ez hogyan lehetséges, azt még a szakértők sem tudják, eddig ugyanis nem sikerült feltérképezni, hogy a kutyák egyáltalán hogy lehetnek képesek elkapni a fertőzést.

Igaz, a hongkongi Mezőgazdasági Halászati és Természetvédelmi Minisztérium szerint a kutyában csak „alacsony fokú” fertőzést mutattak ki. Ezért is mondják, hogy a kutyatulajdonosoknak azért sok rettegnivalójuk nincsen az állataikért. Egyelőre a sem biztos, hogy a kutya maga tényleg fertőzött volt, lehetséges, hogy valamilyen fertőzött felületről szedte össze a vírust, ami még éppen kimutatható volt a szervezetében. Az állatot karanténba zárták, egyelőre nem mutatott tüneteket.

A hongkongi hatóságoknak ugyanakkor nincsen semmilyen bizonyítékuk arra, hogy emberek kutyáról is megfertőződhetnek, viszont elvben lehetséges, hogy ember fertőződjön meg egy kutya szájáról vagy orráról, ha arra valamilyen szennyezett felületről kórokozó került. A törpespicc egyébként egy koronavírussal fertőzött hongkongi kutyája.

A kormány ugyanakkor a biztonság kedvéért azt tanácsolta, hogy az emberek ne puszilgassák az állataikat, és mossanak kezet mielőtt és miután simogatják őket. A betegek pedig lehetőleg maradjanak távol a kutyáktól, hiszen az állatok később terjeszthetik a kórokozót. (Business Insider)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.