Hongkongban arra figyelmeztetik az embereket, ne csókolgassák a kutyáikat

A hongkongi kormány arra figyelmeztette a városállam lakosait, hogy ne csókolgassák a kutyáikat. A figyelmeztetésre az adott okot, hogy egy pomerániai törpespicc koronavírustesztje pozitív lett. Hogy ez hogyan lehetséges, azt még a szakértők sem tudják, eddig ugyanis nem sikerült feltérképezni, hogy a kutyák egyáltalán hogy lehetnek képesek elkapni a fertőzést.

Igaz, a hongkongi Mezőgazdasági Halászati és Természetvédelmi Minisztérium szerint a kutyában csak „alacsony fokú” fertőzést mutattak ki. Ezért is mondják, hogy a kutyatulajdonosoknak azért sok rettegnivalójuk nincsen az állataikért. Egyelőre a sem biztos, hogy a kutya maga tényleg fertőzött volt, lehetséges, hogy valamilyen fertőzött felületről szedte össze a vírust, ami még éppen kimutatható volt a szervezetében. Az állatot karanténba zárták, egyelőre nem mutatott tüneteket.

A hongkongi hatóságoknak ugyanakkor nincsen semmilyen bizonyítékuk arra, hogy emberek kutyáról is megfertőződhetnek, viszont elvben lehetséges, hogy ember fertőződjön meg egy kutya szájáról vagy orráról, ha arra valamilyen szennyezett felületről kórokozó került. A törpespicc egyébként egy koronavírussal fertőzött hongkongi kutyája.

A kormány ugyanakkor a biztonság kedvéért azt tanácsolta, hogy az emberek ne puszilgassák az állataikat, és mossanak kezet mielőtt és miután simogatják őket. A betegek pedig lehetőleg maradjanak távol a kutyáktól, hiszen az állatok később terjeszthetik a kórokozót. (Business Insider)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér